Orașul Covasna mai are apă potabilă pentru o singură zi. Autoritățile trag un semnal de alarmă
Orașul Covasna mai are apă potabilă pentru o singură zi, anunță autoritățile competente. Orașul traversează o perioadă grea în special din cauza secetei. Autoritățile explică faptul că apa potabilă nu trebuie să fie folosită pentru activități care nu sunt esențiale, cum ar fi umplerea piscinelor sau irigarea culturilor de grădină.
Nu este singura problemă în țară. De exemplu Compania de Apă Oltenia S.A. a anunțat că va sista livrarea de apă din cauza unor probleme tehnice.
Covasna mai are apă potabilă pentru o singură zi
Conform celor de la Gospodăria Comunală Sfântu Gheorge, orașul Covasna mai are rezerve de apă potabilă doar pentru o singură zi. Într-unul dintre rezervoarele de apă mai există cantități care să ajungă doar o singură zi. De altfel, în situația aceasta sunt și alte localități din zonă. Cetățenii sunt anunţaţi de reprezentanții societății să nu mai folosească apă potabilă pentru irigații, pentru umplerea piscinelor sau a bazinelor. Seceta a făcut ravagii, iar situația poate degenera şi în alte localități
” Anunţăm locuitorii oraşului Covasna că în rezervorul de apă, care alimentează oraşul Covasna şi comună Brateş (localităţile Brateş, Pachia şi Telechia), mai este apă potabilă doar pentru o zi. Insistăm încă o dată asupra faptului că locuitorii să economisească apă potabilă, să nu folosească pentru udare, stropire, respectiv pentru umplerea bazinelor şi piscinelor”, menţionează joi reprezentanţii companiei, pe pagina de Facebook.
Sursa citată i-a avertizat şi pe locuitorii din Întorsura Buzăului și din comunele Sita Buzăului, Bărcani să folosească în mod responsabil apă potabilă și doar pentru strictul necesar.
Seceta face ravagii în România
Seceta din România face ravagii, în special în agricultură. Ministrul Agriculturii, Petre Daea a vorbit despre aceste date spunând că este absolut necesar să plouă pentru ca unele culturi să mai fie salvate. Oficialul guvernamental a subliniat că în urma unor vizite de lucru a constatat trei scenarii care sunt în acest moment valabile în mai multe zone din România. Vorbim despre culturi care nu au fost afectate pentru că există la dispoziție sisteme de irigații, culturi afectate parția, dar și culturi care nu mai pot fi recuperabile, ele fiind distruse în proporție și de 100%. Ministrul explică faptul că sunt zone din România care au fost declarate zone calamitate, iar fermierii își pot recupera o parte din banii investiți de aceștia:
În aceste 10 județe, pentru a concretiza vă spun: Galaţi, vrancea, Vaslui, Iași, Botoșani, Neamț, Bacău, Buzău, Călărași, am văzut că în perimetrele irigabile, starea culturii este normală, șanse de profit. A doua secvență, în afara perimetrelor irigabile, culturi cu un stadiu de vegetație afectat, dar nu în gradul de compromitere totală, aceste sunt diferite de la zonă la zonă, din judeţ în judeţ datorită cantităților de ploaie care au fost neuniforme ca suprafață şi cantitate. A treia secventă pe care am văzut-o, este cea mai dureroasă, adică compromiterea totală a unor culturi, în mod deosebit a culturilor de primăvară – porumbul și floarea soarelui. explica ministrul Petre Daea.
Așadar, faptul că orașul Covasna rămâne fără apă potabilă este un lucru extrem de grav mai ales că specialiștii susțin că seceta și temperaturile ridicate vor mai fi prezente pe teritoriul României.