Orașele din România cu cele mai profitabile afaceri! În ce domenii au dat lovitura antreprenorii

de: Mirela Todosi
10:20, 02 dec. 2024

Mulți vor să afle care sunt orașele din România cu cele mai profitabile afaceri! Banca Mondială a publicat în noiembrie 2024 un raport care analizează nouă orașe din România prin prisma mai multor criterii, printre care amplasarea afacerilor, calitatea serviciilor, volumul de insolvențe din mediul de business și profitul în afaceri. Iată în ce domenii au dat lovitura antreprenorii.

Orașele din România cu cele mai profitabile afaceri!

Banca Mondială a publicat recent un raport privind cele mai performante orașe din România când vine vorba de afaceri. Orașe precum Oradea sau Craiova s-au dovedit a fi, în 2024, cele mai performante. Aceste orașe din România se remarcă prin eficiența proceselor administrative, calitatea reglementărilor și folosirea soluțiilor digitale, care contribuie la un climat de afaceri atractiv și competitiv.

Oradea excelează la capitolul ,,amplasarea afacerii”, fiind cel mai performant oraș în acest domeniu. Procesul de obținere a autorizațiilor de construcție este cel mai rapid din țară, cu o durată medie de doar 53 de zile.

Un alt oraș în top când vine vorba de dezvoltarea afacerilor, de modernizare și de implementarea rapidă a unor proiecte este Craiova. Craiova are cel mai scurt timp mediu pentru conectarea la rețeaua de energie electrică (180 de zile) comparativ cu alte orașe precum București, unde procesul durează în medie 317 zile.

Deși în majoritatea topurilor realizate în ecosistemele economice ale sectorului privat Bucureștiul sau Clujul se situează mereu în primele locuri, în fruntea clasamentului s-au clasat și alte două orașe, Oradea și Craiova. Acestea excelează în domeniul construcțiilor, având în vedere că procesul de obținere a autorizațiilor este cel mai rapid din țară. În aceste condiții, afaceriștii din domeniul imobiliar au dat lovitura în ultimii ani.

Cei care vor să își deschidă o afacere au de făcut o investiție mult mai mică în Oradea sau Craiova, față de o investiție în Capitală. De asemenea, costurile pentru lichidarea unei companii în București sunt de cinci ori mai mari decât în Oradea, reorganizarea companiilor durează mai mult în București decât în orașele cu cele mai bune practici.

Afaceri de succes în imobiliare

Începând cu luna septembrie 2024, piața imobiliară a crescut semnificativ și asta datorită nevoii românilor de a avea propria locuință. Cererile mari au dus la o creștere a prețurilor apartamentelor și caselor. Antreprenorii care au afaceri în domeniul imobiliar au dat lovitura datorită cererii mari pe piață a locuințelor, fie de cumpărare, fie de închiriere.

Piața imobiliară din România a explodat. Din luna octombrie, specialiștii în domeniul imobiliar au observat o creștere de 14% pe piață și cu 53% mai multe interacțiuni între vânzători și cumpărători. Cererea mare a dus și la o creștere a prețurilor.

În București, în luna octombrie, prețul mediu pentru vânzarea apartamentelor noi și vechi a fost de 1.910 euro/metru pătrat, cu 16% mai ridicat față de octombrie 2023. Apartamentele vechi sunt, în medie, mai scumpe cu 17% față de aceeași lună a anului trecut, având un preț de 1.987 euro/metru pătrat.

În Iași, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Iași a fost de 1.660 euro/metru pătrat. Apartamentele noi au înregistrat, în octombrie, o creștere medie de preț de 13% comparativ cu anul anterior, ajungând la 1.613 euro/metru pătrat, în timp ce apartamentele vechi au înregistrat o majorare de 20%, comparativ cu luna octombrie 2023, având un preț de 1.709 euro/metru pătrat.

În Cluj Napoca, prețurile medii pentru apartamentele noi și vechi din Cluj-Napoca au fost de 2.893 euro/metru pătrat (în creștere cu 15% în octombrie 2024 vs. 2023). Prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.905 euro/metru pătrat, cu 15% mai ridicat comparativ cu luna octombrie 2023. Cert este că, piața imobiliară din România a explodat, cererile pentru noi locuințe fiind foarte mari, iar prețurile sunt pe măsură.

Când vine vorba de dezvoltarea unor afaceri profitabile, orașele care s-au clasat într-un top recent făcut de Banca Mondială sunt Oradea și Craiova.