Opulența din „Casa Dragonului”, noul sediu al Primăriei Ciortești! Preoteasa Alina Apostol a comandat perdele de 10.000 de euro și mobilier de 45.000 de euro. Imagini cu cel mai scump birou din clădirea cu buncăr – FOTO

de: Ciprian Boaru
02:00, 11 nov. 2022

Alina Apostol, primarul comunei Ciortești, întâia preoteasă a localității, nu s-a uitat la bani după ce a cheltuit 800.000 de euro, fonduri guvernamentale, pe construcția noului sediu administrativ. A scos sume importante din bugetul local pentru perdelele și mobilierul din clădire. Cel mai scump birou a fost amenajat pentru primăriță. Biroul a devenit un templu plin cu fotografii de familie, dar și cu un portret ce seamănă mai degrabă cu o caricatură

Primarii PNL au făcut poză de grup în fața Primăriei din Ciortești

Zarvă mare în comuna Ciortești, județul Iași. Primarii PNL s-au mobilizat în cursul zilei de ieri, 10.11.2022, pentru a participa la sfințirea noului sediu al primăriei din comună, de pe strada Principală. Primărița Alina Apostol a avut emoții încă de la primele ore ale dimineții, ocupându-se de ultimele pregătiri și de primirea musafirilor. Atât localnicii, cât și politicienii PNL au venit să vadă „minunea” de la Ciortești, o clădire care a costat 800.000 de euro, fonduri alocate de Compania Națională de Investiții (CNI).

Deși evenimentul era anunțat pentru ora 11:00, preoții au început slujba mai devreme pentru ca ÎPS Teofan să facă finalul. La ceremonie a participat și preotul Ioan Apostol, soțul primăriței. După ce a pupat mai multe mâni preoțești, preoteasa comunei a citit din actul de sfințire al clădirii. Se aștepta ca la eveniment să vină și șefii mai mari de la Iași, din tabăra liberală, dar totul a fost dat peste cap de vizita ministrului Mediului, Tanczos Barna. Ca să pară mai mulți la număr, în timpul ceremoniei au fost lăsați în clădire și locuitorii mai vârstnici din comună, dar care aveau alte preocupări.

„E frumoasă primăria, dar noi avem alte probleme la bătrânețe. Am venit să-l văd pe Preasfințitul”, a spus o bătrână despre de participarea la eveniment.

Opulența din „Casa Dragonului” este ținută cu sume importante din bugetul local. Cel mai mult a costat biroul primăriței

Finisaje alese pentru biroul primăriței Alina Apostol

„Casa Dragonului”, noul sediu al primăriei, așa cum poate fi supranumit datorită stemei comunei, ce este reprezentată de un dragon cruciat, simbol al presupusului descălecător al comunei, a înghițit fondurile alocate de CNI, dar și sume importante pentru amenajare. Asta, în condițiile în care cei 24 de angajați ai primăriei se vor muta în noua clădire pe data de 14.11.2022. Primărița din Ciortești nu s-a zgârcit când a venit vorba despre mobilarea birourilor de la parterul și etajul clădirii. Astfel, prin intermediul platformei de achiziții publice a încredințat direct, fără licitație, două contracte în valoare de 217.087 de lei, fără TVA, adică 45.000 de euro, către societatea Proactiv SRL.

Cel mai mult a costat biroul primăriței de la etajul 1, pentru care s-a facturat suma de 31.377 de lei. S-a montat un ansamblu de birouri din MDF, de culoare albă – 11.730 de lei, un ansamblu de comode din PAL – 13.669 de lei, o masă de discuții din MDF – 1.412 lei, o canapea – 3.228 de lei, un fotoliu – 1.287 de lei etc. Pentru sala de consiliu, ce nu este ocupată zilnic, aflată tot la etajul 1 al sediului s-au cheltuit 25.239 de lei pentru o masă în formă de „T” și 6.324 de lei pentru un ansamblu de comode. Pentru cele 24 de scaune tapițate din sala de consiliu s-a achitat suma de 15.600 de lei. A fost amenajată și o chicinetă cu blat termoizolant, cu o lungime de 4,2 metri – 9.840 de lei. În ceea ce privește biroul viceprimarului, costurile de amenajare au fost mult mai mici, de doar 4.189 de lei. Restul contractului a acoperit mobilierul din celelalte birouri din primărie. Însă elementele montate sunt mult mai sărăcăcioase. Primărița Alina Apostol are în plan să obțină finanțare și pentru un centru medico-social în valoare de 4 milioane de euro.

La Primăria Ciortești, perdele și draperii din catifea și satin, ca în dormitorul preotesei

Perdelele și draperiile au fost cumpărate de la „Sophia”, una dintre cele mai scumpe firme din Iași

Alina Apostol nu s-a abținut și a comandat și perdele pentru cele 33 de ferestre ale clădirii. A cheltuit nu mai puțin de 47.899 de lei, fără TVA, aproape 10.000 de euro. Contractul a fost atribuit tot direct către societatea Sophia 2004 SRL, unde se găsesc cele mai scumpe perdele, draperii și accesorii din oraș, toate fiind aduse din India.

„Pachetul cuprinde țesături și accesorii necesare pentru confecționarea de perdele-draperii care vor fi folosite la decorarea unui număr de 33 geamuri. Țesăturile folosite sunt catifea (diferite culori și lățimi), satin pentru dublare draperii, țesătură pentru perdea, respectiv: catifea lățime 1,40 m -168,30 m, catifea lățime 2,80 m – 50,15 m, catifea lățime 3,00m – 2,20 m, satin lățime 3,20 m – 52,35 m, perdea – 157 m, pasmanterie decorativa – 85 m, rejansă – 252,10 m”, se arată în descrierea contractului.

Nu în ultimul rând, Alina Apostol a cheltuit 9.750 de lei, aproape 2.000 de euro, pe 24 de litere volumetrice montate pe fațada clădirii –„Primăria Comunei Ciortești”. Contractul a fost semnat cu societatea Moldavian Advertising, firmă abonată la primăria din localitate.

Alina Apostol se crede „Doamna de fier” a Ciorteștiului

În biroul primăriței sunt mai multe aranjamente bizare. Alina Apostol s-a folosit și de citatele fostului premier al Marii Britanii

Primărița din Ciortești pare să-și dezvolte un cult al personalității, dar în varianta rurală. Biroul acesteia este sufocat cu fotografii de familie, alături de soț, preotul din comună, plus alte dovezi care să arate dragostea dintre cei doi. În spatele biroului, unde își va primi petenții, Alina Apostol a așezat un portret care seamănă mai degrabă cu o caricatură, dar și o ramă foto pe care scrie „Love”, unde ar fi trebuit să fie pozele soților Apostol. Nu a neglijat acest aspect, iar la câțiva centimetri de portret a așezat o fotografie cu soțul și două icoane cu maica Domnului și Iisus Hristos.

Pe perete a mai montat o fotografie în ramă de tablou, unde primărița este imortalizată pe un scaun, iar în stânga, preotul Ioan Apostol, îmbrăcat în sutană, o atinge discret pe spate. Cireașa de pe tort este reprezentată de mesajul inscripționat pe totemul din fața primăriei. Alina Apostol a ales un citat ce îi aparține fostului premier al marii Britanii, Margaret Thatcher.

„Ziua în care, în sfârșit, sunteți un om mulțumit, nu e aceea pe care o petreceți hoinărind, ci aceea în care ați avut o mie de lucruri de făcut și le-ați făcut pe toate. Margaret Hilda Thatcher, n.13.10.1925 – d. 8.04.2013”, sunt informați contribuabilii din comuna Ciortești.

Buncăr de 300 de metri pătrați în comuna ce nu are gaz și străzi asfaltate

Noul sediul al Primăriei Ciortești a costat 800.000 de euro, dar localitatea nu are gaz și asfalt. În schimb are un buncăr

Clădirea finanțată din fonduri guvernamentale are la subsol și un buncăr, un adăpost de protecție civilă ce are o suprafață de aproape 300 de metri pătrați. În pardoseala buncărului, în prezența soborului de preoți a fost îngropat și actul de sfințire al clădirii. Primărița spunea că este un fel de capsulă a timpului. Cei prezenți și-au dat cu părerea despre câți locuitori ar încăpea în caz de cataclism, moment în care Alina Apostol a intervenit și a completat că adăpostul este pentru comitetul situațiilor de urgență. Locuitorii din comuna Ciortești nu au văzut cu ochi buni investiția primăriței, poate pentru că nu erau obișnuiți și cu noul sediu care acum va fi închiriat altor instituții.

Cert este că infrastructura din comună este la pământ, multe străzi fiind neasfaltate. Mai mult, nu există nici rețea de gaze în localitate. Spre exemplu, noul sediu va fi încălzit cu o centrală pe lemne. Pe lângă fondurile de la CNI, noul sediu a mai înghițit suma de 319.166 de lei pentru amenajări exterioare și utilități, plus 36.445 de lei pentru sistemul de supraveghere video al clădirii.

„Nu știu dacă era cel mai bun loc pentru primărie, e mult trafic pe strada Principală. Puteau să o facă și în altă parte. Cred că erau alte priorități. Dacă s-a făcut, asta e”, a mai spus un locuitor din comună, în timp ce o căruță trecea prin fața primăriei.

Alina Apostol nu a comentat investițiile legate de amenajarea din „Casa Dragonului”. După sfințirea noului sediu, cei prezenți au fost invitați la masă în clădirea alăturată, unde funcționează căminul cultural.