Opt copii confirmați Covid-19 sunt internați la Spitalul ”Sf. Maria” din Iași, iar unul este suspect de infectare cu tulpina Omicron! Alina Belu: ”Unul dintre copii, care a avut o intervenție pe cord în antecedente, este în stare critică”
Un nou caz de suspiciune de infectare cu noua tulpină Omicron în rândul copiilor, la Iași. Ieri, 10 ianuarie 2022, în cadrul Spitalului Clinic de Urgențe pentru Copii ”Sf. Maria” erau internați 8 copii confirmați pozitiv, dintre care 3 în secția ATI. Medicii ieșeni spun că sunt pregătiți pentru valul 5
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Sf. Maria” din Iași se pregătește pentru valul 5 al pandemiei Covid-19. Medicii ieșeni au precizat că în cazul copiilor nu au observat o creștere semnificativă a numărului de cazuri. Ieri, 10 ianuarie 2022, în cadrul unității medicale erau internați 8 copii confirmați pozitiv cu Covid-19, dintre care 3 în secția ATI. Unul dintre aceștia este suspect de infecție cu noua tulpină Omicron. Cel mai grav dintre pacienții infectați este un copil de doar 3 ani, cu alte afecțiuni asociate.
”Pacienți pozitiv Covid, pe zona roșie ATI, avem 3 copii, un pacient având o stare critică. Acesta are 3 ani și a avut o intervenție pe cord deschis în antecedente. Copilul a fost diagnosticat pozitiv la Bacău. A fost transferat către noi pentru că și-au declinat competența. Se aplică tratamentul specific Covid, urmând să fie transferat în străinătate pentru o nouă intervenție pe cord deschis. În zona roșie non-ATI avem 5 pacienți. Momentan, nu constatăm un aflux mare de pacienți pozitiv Covid. Există un pacient cu suspiciune Omicron. Momentan, este o stare relativ liniștită în ceea ce privește incidența cazurilor”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii ”Sf. Maria”, Iași.
Multe cazuri de viroze și pneumonii la sugari
Numărul copiilor cu viroze și pneumonii care ajung la unitatea medicală este în creștere. Zeci de părinți cer ajutorul medicilor de la Spitalul „Sf. Maria”. Medicii ieșeni abia mai fac față solicitărilor, însă au precizat că sunt obișnuiți cu astfel de cazuri în perioada rece.
”În ceea ce privește incidența de viroză, se menține aceeași pentru sezonul pe care îl avem, sezonul rece. Cele mai multe viroze rămân la pacientul cu vârsta la 1 an. În general, la sugari. Incidența de pneumonii rămâne la pacientul sugar, în rest nu sunt cazuri deosebite. Suntem pregătiți cu toate forțele și urmează să vedem cum va evalua valul 5 asupra pacientului pediatric. Sperăm să nu avem ca în valul 4, o incidență foarte mare”, a precizat managerul Alina Belu.
Patologie severă post-COVID-19 la copii. În primele zile ale evoluției bolii, pacienții trebuie tratați la ATI
Specialiștii de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași trag un semnal de alarmă pentru părinți. Un nou sindrom greu de diagnosticat apare la copiii cu vârsta medie de 8 ani care au fost infectați cu COVID-19. Sindromul inflamator multisistemic post-COVID-19 apare între 4 și 6 săptămâni după infectare. Copiii pot prezenta multiple simptome asemănătoare altor boli, cum ar fi febra mare și frisoanele.
Părinții sunt rugați să vină de urgență cu cei mici la spital. Noul sindrom este greu de diagnosticat chiar și de cei mai pricepuți medici. Un criteriu de identificare este numărul crescut al anticorpilor pozitivi după infectare. La Spitalul „Sf. Maria” s-a prezentat un caz cu simptome de apendicită acută care ascundea de fapt noua patologie. Medicii ieșeni au descoperit la timp, în urma unei intervenții chirurgicale, noua patologie la un băiat de 11 ani, transferat de la Piatra Neamț. Cel mai întâlnit simptom al noii patologii este febra mare. Copiii diagnosticați cu sindromul inflamator multisistemic post-COVID-19 trebuie tratați în primele zile de evoluție a bolii în secția ATI. Medicii susțin vaccinarea adolescenților și spun că aceasta este o soluție pentru evitarea noii patologii.