Opt ani de la dispariția îndrăgitului iubitor de istoria Iașului, Ion Mitican
Cunoscutul istoric Sorin Iftimi de la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Național Muzeal Moldova (CMNM) Iași face, o succinta evocare, la opt ani de la dispariție a îndrăgitului trecutolog și iubitor a istoriei parfumate a Iașului, Ion Mitican. Iată ce spune acesta:
„Ion Mitican (11 aprilie 1931 – 24 martie 2012).
Astăzi se împlinesc opt ani de când ne-a părăsit Ion Mitican, un mare iubitor al Iașilor. L-am descoperit prin anii de liceu, când publica în „Flacăra Iașului”, în ediția de duminică, o tabletă despre clădiri ce aveau să fie demolate apoi, ca la un semn. Fiind inginer ceferist de profesie, prima sa carte despre Iași a fost legată de istoria Gării, desigur. A pornit apoi, „Cu Iașii mână-n mână”, alături de Constantin Ostap, vreo 2-3 volume, prinzând curaj și luând-o apoi pe un drum propriu. Istoria Iașilor ca poveste, scrisă pentru duducuțe și nepoți… Editura Tehnopress (dl. Ioan Secăreanu) i-a fost mereu alături, oferind posibilitatea tipăriri unei serii de texte despre fosta capitală a Moldovei. Ca inginer, a predat cursuri de inițiere în folosirea computerelor, la Clubul CFR de la Râpa Galbenă. Această deschidere l-a făcut să se adreseze unui public cât mai vast, prin postări pe contul personal. Cu sprijinul Tele M, a înregistrat o serie generoasă de episoade ale plimbărilor sale prin Iași, dintre care unele nu au mai ajuns să fie așternute pe hârtie. În filele ziarului „Lumina” a propovăduit, ani de zile, aceeași profesiune de credință.
Peste toate, Ion Mitican are două merite deosebite:
– A format un public îndrăgostit de istoria orașului Iași, dornic să asculte asemenea povești și să cumpere cărți cu acest subiect; ne-a lăsat moștenire un întreg raft de bibliotecă…
– Mic la stat, mare la sfat, era și un luptător pentru salvarea vechilor clădiri ale Iașilor amenințate cu demolarea. Atât înainte de 1990 cât și după, nu ezita să își exprime public, fără teamă și fără comoditate, pledoaria sa. Aici, încă ar fi nevoie de el…
Ion Mitican a fost, deopotrivă, o poveste și un personaj, care a împodobit „dulce târgul Eșilor”, făcând ca acest oraș să pară a fi cel mai minunat loc de pe planetă…”