Oprirea fermentației la murături. Cum să menții savoarea murăturilor mai mult timp
Oprirea fermentației la murături este necesară pentru ca acestea să nu devină moi, să își schimbe gustul sau să se strice. Murăturile sunt nelipsite din cămară alături de alte delicii culinare. Murăturile pot fi conservate la butoi sau la borcan, iar pentru a ne bucura de gustul lor și a împiedica fermentarea, trebuie să ținem cont de câteva secrete din rețeta marilor bucătari. Iată cum să menții savoarea murăturilor mai mult timp.
Oprirea fermentației la murături
Atunci când vrem să punem murături la butoi sau la borcan trebuie să știm câteva trucuri despre oprirea fermentației la murături. Dacă nu pregătim saramura perfectă, nu depozităm murăturile în butoaie și borcane sterilizate sau dacă nu vânturăm zeama, atunci murăturile vor prinde floare și vor fermenta.
Una dintre cauzele fermentației la murături este apa dură. Apa de la robinet este responsabilă pentru tulburarea murăturilor și stricarea lor. Dacă punem murături și știm că apa este dură, atunci este bine să o fierbem. Sarea de masă la murături cauzează fermentarea murăturilor. Cea mai bună sare este cea specială pentru murături, nu sarea de masă. Stricarea murăturilor este declanșată și de recipientele care nu au fost curățate suficient. Și dacă murăturile nu au fost vânturate la timp, acestea se vor înmuia și vor fermenta.
La câteva zile după ce au fost puse murăturile la borcan sau la butoi zeama acestora începe să fermenteze, așa că ea trebuie tulburată sau vânturată. Dacă murăturile sunt puse la borcan, este bine să scoatem capacele de la borcane pentru a se elimina gazele.
Dacă murăturile au făcut floare, este bine să facem o altă saramură. Pentru murăturile puse la butoi putem folosi pentru vânturare un furtun introdus în butoi, iar la capătul furtunului trebuie să suflăm de mai multe ori.
Rețetă de murături asortate la butoi
Dacă vrem să punem niște murături asortate la butoi vom avea nevoie de 1 varză albă, 1 varză roșie, 1,5 kg de gogonele, 3 kg de castraveți, 5 morcovi, 2 căpățâni de conopidă, 1 căpățână de usturoi, 2 mere sau 2 gutui, 1,5 kg de ceapă, 1 legătură de frunze de țelină, 1 legătură de leuștean, 4 bucăți de hrean, boabe de piper, ardei iuți, mărar uscat, cimbru uscat și sare. Mai întâi se spală legumele, iar varza se taie în felii mari, morcovii în rondele, iar fructele în felii. Hreanul se taie în fâșii, ceapa se toacă mărunt, iar conopida se rupe în buchețele.
La fundul butoiului se așază mărarul și cimbrul, apoi se pune varza împreună cu ceapa, usturoiul, morcovii, hreanul și feliile de măr și gutui. După aceea se pune un strat de gogonele și unul de castraveți apoi se mai pune un strat de morcovi, conopidă și ardei iuți.
Când butoiul este plin se pun câteva boabe de piper apoi se acoperă murăturile asortate cu frunze de țelină și leuștean. Utimul pas constă în pregătirea saramurii. La un litru de apă se dizolvă o lingură de sare apoi se toarnă peste murături cât să le acopere foarte bine.
Se pune o farfurie deasupra pentru a ține murăturile sub saramură și să fie presate foarte bine. Se pune capacul apoi se depozitează butoaiele la loc uscat și răcoros. Cu siugranță vom obține niște murături crocante, gustoase și aromate.