Operatorul nuclear ucrainean denunță un atac cibernetic rusesc „fără precedent”

de: Pruna Gabriela
23:41, 16 aug. 2022

Operatorul de stat al centralei nucleare ucrainene Energoatom a denunțat marți, într-un comunicat, un atac cibernetic rusesc „fără precedent” asupra site-ului său, afirmând că operațiunile sale nu au fost perturbate, potrivit AFP.

„Pe 16 august 2022, cel mai puternic atac cibernetic de la începutul invaziei rusești a avut loc împotriva site-ului oficial al Energoatom”, a declarat operatorul pe Telegram. Site-ul „a fost atacat de pe teritoriul rusesc”, a adăugat acesta.

Grupul rusesc „Armata cibernetică a poporului” a folosit 7,25 milioane de roboți de internet care au atacat site-ul Energoatom timp de trei ore, a declarat compania ucraineană, susținând că tentativa de piratare „nu a avut un impact semnificativ asupra activității site-ului Energoatom”.

În cursul serii, a anunțat o „schimbare”, desemnând drept țintă Institutul ucrainean al memoriei naționale

Canalul Telegram denumit în limba rusă „Armata cibernetică a poporului” și-a chemat adepții la prânz să atace site-ul Energoatom.

În cursul serii, a anunțat o „schimbare”, desemnând drept țintă Institutul ucrainean al memoriei naționale, al cărui site întâmpina dificultăți.

Atacurile au loc pe fondul tensiunilor legate de centrala nucleară ucraineană Zaporojie din sudul țării, care este ocupată de trupele rusești din martie, la scurt timp după ce Moscova a invadat Ucraina.

Emmanuel Macron a cerut retragerea forţelor ruse de la centrala nucleară din Zaporojie

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut retragerea forţelor ruse de la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei, subliniind „riscurile” pe care prezenţa lor le prezintă pentru securitatea sitului, relatează France Presse.

În cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, Macron şi-a exprimat „preocuparea cu privire la ameninţarea pe care o comportă prezenţa, acţiunile forţelor armate ruse şi contextul războiului cu conflicte în curs privind siguranţa şi securitatea instalaţiilor nucleare ucrainene, cerând retragerea acestor forţe” din amplasamentul centralei, a indicat Palatul Elysee.

De asemenea, Emmanuel Macron „şi-a exprimat sprijinul” pentru propunerea directorului general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, de a trimite o misiune la faţa locului „în cel mai scurt timp” pentru a inspecta situl.

Cei doi şefi de stat „au făcut un schimb de opinii asupra modalităţilor unei astfel de misiuni”, a precizat preşedinţia franceză.