Operație lipom de grăsime: Când este necesară intervenția chirurgicală

de: BZI.ro
11:39, 18 ian. 2022

Un lipom de grăsime este un nodul crescut sub piele care apare din cauza unei creșteri excesive a celulelor adipoase. Medicii consideră lipomele ca fiind tumori benigne, ceea ce înseamnă că sunt creșteri de țesut necanceroase.

Lipomele pot apărea oriunde pe corp unde sunt prezente celulele grase, dar tind să apară mai frecvent pe umeri, piept, trunchi, gât, coapse și axile. În cazuri mai puțin obișnuite, se pot forma și în organe interne, oase sau mușchi.

Lipomele se simt moi și se pot mișca ușor sub piele atunci când apăsați pe ele

Cum se manifestă un lipom de grăsime

Lipomele se simt moi și se pot mișca ușor sub piele atunci când  apăsați pe ele. De obicei cresc lent pe o perioadă de luni sau ani și ating de obicei o dimensiune de aproximativ 2-3 centimetri. Ocazional, se pot dezvolta lipome gigantice, care pot crește până la mai mult de 10 cm.

Lipomele sunt de obicei nedureroase, cu excepția cazului în care afectează articulațiile, organele, nervii sau vasele de sânge. În cele mai multe cazuri, acestea nu provoacă alte simptome.

O persoană cu un lipom care apare mai adânc sub piele ar putea să nu o poată vedea sau simți. Cu toate acestea, un lipom profund poate pune presiune asupra organelor interne sau a nervilor și poate cauza simptome asociate. De exemplu, o persoană cu un lipom pe sau în apropierea intestinelor poate prezenta greață, vărsături și constipație.

Riscul de apariție a unui lipom este influențat de: factori genetici (predispoziție familială), obezitate, sindromul metabolic, afecțiuni endocrine precum și de alte afecțiuni ce interferează cu metabolismul lipidelor. Fiind o formațiune tumorală benignă, lipomul nu are capacitate de metastazare, în lipsa exciziei dezvoltându-se local treptat până la dimensiuni impresionante.

Medicii consideră lipomele ca fiind tumori benigne, ceea ce înseamnă că sunt creșteri de țesut necanceroase

Operație lipom de grăsime – preț intervenție chirurgicală

O operație de lipom, poate fi realizată oricând din rațiuni estetice, sau în cazul în care lipomul e dureros, jenant, sau când se suspectează o altă natură decât cea lipomatoasă a formațiunii respective. Lipomul se poate opera sub anestezie locală (în majoritatea cazurilor), dar în funcție de mărime și localizare un alt tip de anestezie (rahidiană, generală chiar) poate fi necesar.

Pentru realizarea interventiilor chirurgicale în sistemul public de sănătate este necesară furnizarea documentației solicitată de Casa Natională de Asigurări de Sănătate, costul întregii proceduri chirurgicale fiind asigurat din fondurile acestei instituții.  Prețul intervențiilor chirurgicale efectuate în sistem privat variază în funcție de complexitatea cazului și clinica în care se desfasoară intervenția.

Lipomele pot apărea oriunde pe corp unde sunt prezente celulele grase, dar tind să apară mai frecvent pe umeri, piept, trunchi, gât, coapse și axile

Ce se întâmplă înainte și după o operație lipom de grăsime

Veți fi spitalizat în dimineața operației. Este necesar un bilet de trimitere de la medicul de familie și o adeverință de salariat sau un talon de pensie, pentru a putea proba calitatea dumneavoastră de asigurat.

Odată spitalizat, zona ce urmează sa fie operată va fi epilată. Intervenția are loc cel mai frecvent sub anestezie locală, deci veți putea părăsi în acest caz spitalul în aceeași zi. Rareori, operația de lipom necesită supraveghere 24 de ore.

Firele se vor scoate la 8-10 zile de la operație. Pentru a avea o cicatrice cât mai estetică, este bine să evitați expunerea regiunii operate la razele directe ale soarelui, în primul an de la operație.

Este esențial să cereți sfatul medicului dacă un lipom devine dureros, se marește sau se modifică în orice alt mod

Incizia este de obicei centrată pe lipom, în raport cu talia acestuia. Chirurgul va diseca, pune în evidență și va extirpa formațiunea. Intervenția se încheie cu sutura estetică a pielii.

Medicul poate diagnostica un lipom de grăsime cu un examen fizic simplu. Poate începe prin inspectarea și simțirea nodulului. Dacă lipomul este mare și dureros, medicul poate solicita teste să vadă dacă este canceros. Testele utilizate de medic pot fi: biopsie, unde medicul va scoate o mică mostră de celule din bucată de lipom și va examina țesutul la miscroscop pentru a căuta semne de cancer, de asemenea se mai poate face scanare cu ultrasunete, examinare RMN, scanare CT.

Un lipom de grăsime este o tumoră inofensivă, grasă, care se poate forma sub piele. De obicei este nedureros și nu necesită tratament. Cu toate acestea, este esențial să cereți sfatul medicului dacă un lipom devine dureros, se marește sau se modifică în orice alt mod.