Operatie complexa la Spitalul de copii din Iasi. Bebelusul de numai doua zile s-a nascut fara duoden
@ Malformatia congenitala este incompatibila cu viata, singurul tratament fiind cel chirurgical @ Medicii de la Spitalul Sf. Maria din Iasi opereaza toate cazurile din zona Moldovei si nu numai
Astazi, o echipa de medici de la Spitalul Sf. Maria din Iasi va efectua o interventie complexa si delicata, la un bebelus de numai doua zile. Copilul, nascut prematur in urma cu doua zile, la maternitatea din Braila, a fost transferat ieri, cu elicopterul SMURD, la unitatea medicala ieseana. Interventia chirurgicala va fi efectuata de prof. dr. Gabriel Aprodu, seful Clinicii de chirurgie din cadrul spitalului mentionat. Micutul s-a nascut cu o greutate de 1950 grame si o malformatie digestiva grava. Bebelusul nu are duoden si, dupa cum arata studiile de specialitate, unul din 10.000 de copii se nasc cu asa ceva. Duodenul reprezinta prima portiune a intestinului subtire.
„Interventia chirurgicala va fi efectuata maine (astazi- n.r.). Copilul a fost diagnosticat cu atrezie duodenala, duodenul nu s-a dezvoltat in mod corespunzator, adica nu este deschis si nu permite trecerea continutului gastric. Pactic, acest copil nu se poate alimenta. Atrezia congenitala este o malformatie congenitala incompatibila cu viata si interventia chirurgicala trebuie sa fie efectuata imediat. Ca la orice interventie, exista si riscuri. Echipa de chirurgi din spital a mai efectuat astfel de interventii si toate s-au finalizat cu succes. La Spitalul Sf. Maria se opereaza toti copiii cu malformatii congenitale, cu exceptia celor cardio-vasculare. Cele mai multe cazuri au fost cu atrezii esofagiene”, a declarat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de copii Sf. Maria din Iasi. Medicii au precizat ca nu se cunoaste cu exactitate cauza pentru atrezia duodenala, fiind asociata frecvent cu alte malformatii neonatale, ceea ce sugeeaza ca aceasta patologie apare in urma unei erori de dezvoltare embrionara. Peste jumatate dintre copii se nasc sub greutatea normala, deoarece au avut o incetinire a cresterii intrauterine prin lipsa aportului nutritional.