Omul de afaceri Cristin Zămosteanu face tranzacția anului! A vândut Hala Centrală unor miliardari, la un preț incredibil. Piața imobiliară este în creștere – Exclusiv

de: Ciprian Boaru
02:00, 04 nov. 2020

Una dintre cele mai mari afaceri imobiliare din Iași a fost finalizată la începutul lunii noiembrie 2020. Omul de afaceri Cristin Zămosteanu a vândut clădirea unde a funcționat în trecut Hala Centrală. Cumpărător este un alt dezvoltator imobiliar cu mai multe afaceri deschise în București

Tranzacție de ultimă oră pe piața imobiliară din Iași. În ciuda pandemiei de COVID-19, omul de afaceri Cristin Zămosteanu, care a finalizat mai multe proiecte rezidențiale, a vândut complexul comercial Hala Centrală. Afacerea a fost parafată recent pentru o sumă considerabilă, de 8,5 milioane de euro. Cumpărători sunt doi afaceriști din București, care au intermediat afacerea prin societatea MCM Plaza Center SRL, cu sediul în capitală. Denumirea societății seamănă izbitor cu denumirea nouă a Halei Centrale, adică MCM Center.

Societatea din București a fost înființată în luna februarie a anului 2020, semn că existau negocieri prealabile. Firma este controlată de Constantin Octavian Pătrașcu și Dorin Mirel Mateiu. Primul om de afaceri este fondatorul Key Way Group, cu peste 200 de angajați. Grupul dezvoltă operațiuni în Europa și Africa. Compania oferă clienților soluții de acces pe piețele internaționale. În ceea ce-l privește pe al doilea asociat, omul de afaceri este cunoscut ca fostul proprietar al firmelor de mezeluri Elit și Vericom. Afacerile au fost vândute grupului american „Smithfield Foods”. Originar din Alba, omul de afaceri este cotat cu o avere de aproape 70 de milioane de euro. Multe dintre afaceri au fost mutate în București, unde are proiecte imobiliare de anvergură, pe malul lacului Grivița. În trecut, Dorin Mateiu a participat la construirea Alba Mall din Alba Iulia.

Cristin Zămosteanu a câștigat de cel puțin două ori mai mulți bani față de prețul de achiziție

Actuala clădire MCM Center a fost cumpărată de Cristin Zămosteanu în urma unei licitații organizate de lichidatori. Clădirea aparținea în trecut falimentarului om de afaceri Dănuț Prisecariu. La licitație, Cristian Zămosteanu a ofertat suma de 3,7 milioane euro, iar prețul a fost acceptat. Banii au fost plătiți prin intermediul unui împrumut bancar. După achiziția din anul 2016, omul de afaceri a realizat o serie de lucrări de modernizare a clădirii. În acest moment, proprietarii vor putea prelua clădirea fără să aibă prea multe bătăi de cap. Interesant este că această tranzacție, din care Cristin Zămosteanu a obținut un profit de aproximativ 4 milioane de euro, dovedește că piața imobiliară din Iași este în plină expansiune chiar și în această vreme de pandemie.

Rămâne de văzut ce funcțiune vor alege noii proprietari pentru obiectivul din centrul Iașului. În ultimul timp, Cristin Zămosteanu a anunțat că vrea să vândă și terenul de 6.626 metri pătrați de la Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu”, cu 9 milioane de euro. Terenul este amplasat la intersecția I.C. Brătianu – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt.

Caracteristicile clădirii deținute de omul de afaceri din Iași

Vânzarea clădirii de pe strada A. Panu a fost realizată prin negociere directă. Imobilul are un regim de înălțime S1+S2+P+2E+Eth, cu o suprafață construită de 12.091 metri pătrați. Terenul de sub clădire are o suprafață de 3.712 metri pătrați, la care se mai adaugă 738 de metri pătrați, unde apare proprietar și Primăria Iași. Primul subsol are o suprafață utilă de 2.363 metri pătrați, unde a fost amenajată o parcare cu 73 de locuri. La al doilea subsol, suprafața utilă este de doar 378 de metri pătrați cu destinația tot de spațiu comercial. Parterul are o suprafață utilă de 2.215 metri pătrați, primul etaj – 1.898 metri pătrați, al doilea etaj – 2.237 metri pătrați. În 2019, etajul tehnic a fost transformat și a apărut al treilea etaj, recompartimentat pentru activități de alimentație publică.

„Structura de rezistență a construcției este din beton armat, iar compartimentările interioare sunt din zidărie/ prefabricate sau rigips. Tâmplăria exterioară este din PVC cu profil tricameral cu geam termopan dublu stratificat, iar tâmplăria interioară din lemn, metal sau sticlă. Finisajele interioare constau în: pardoseli din marmură, gresie sau ciment, iar pereții au placări cu faianță în grupurile sanitare și vopsele lavabile în rest. Edificiul dispune de grup electrogen, centrală termică Wiessman, sistem de semnalizare incendiu, 6 ascensoare Schindler (3 de marfă și 3 de persoane), echipamente de supraveghere video”, sunt câteva dintre caracteristicile clădirii.