OMS: Simptomele Covid-19 se schimbă și pot afecta orice organ
Simptomele Covid-19 se schimbă și pot afecta orice organ! Unii pacienți cu COVID-19 raportează simptome pe termen lung, inclusiv deteriorarea organelor majore, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a cerut guvernelor să se asigure că acesti pacienti primesc îngrijirile necesare.
„Acesta nu este doar un virus care ucide oamenii. Pentru un număr semnificativ de oameni, acest virus prezintă o serie de efecte grave pe termen lung”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, vineri, la Geneva în cadrul celei mai recente conferințe de presă virtuale a agenției ONU.
Situația subliniază, de asemenea, modul în care imunitatea efectivelor este „irealizabilă din punct de vedere moral”, a adăugat el.
Simptomele Covid-19 se schimbă și pot afecta orice organ
Directorul general al OMS a descris vastul spectru de simptome COVID-19 care fluctuează în timp ca fiind „cu adevărat îngrijorător”.
Acestea variază de la oboseală, tuse și dificultăți de respirație, la inflamații și leziuni ale organelor majore – inclusiv plămâni și inimă, precum și efecte neurologice și psihologice.
Simptomele se suprapun adesea și pot afecta orice organ din corp.
„Este imperativ ca guvernele să recunoască efectele pe termen lung ale COVID-19 și să asigure, de asemenea, accesul la serviciile de sănătate pentru toți acești pacienți. Aceasta include asistența medicală primară și, atunci când este nevoie, îngrijirea specializată și reabilitare”, a spus el.
Șapte luni „evaporate”
Trei pacienți – un epidemiolog, o asistentă medicală și un inginer software în vârstă de 26 de ani – și-au împărtășit experiențele luptei cu COVID-19 și consecințele sale pe termen lung.
Profesorul Paul Garner, un epidemiolog de boli infecțioase la Școala de Medicină Tropicală din Liverpool, Anglia, era „în formă” când s-a îmbolnăvit, în martie. Timp de patru luni, s-a luptat cu crize ciclice de oboseală, dureri de cap, schimbări de dispoziție și alte simptome, urmate de trei luni de epuizare completă, potrivit news.un.org.
„Când am suprasolicitat lucrurile, boala avea să revină. Și a fost complet imprevizibila”, a spus el.
Profesorul Garner a raportat că sănătatea sa a început să se îmbunătățească abia în ultimele două săptămâni.
„Nu m-am gândit niciodată că voi avea șapte luni din viața mea ștersede acest virus”, a spus el.
Imunitatea efectivelor este irealizabilă din punct de vedere moral
Povestile de acest fel subliniază modul în care persoanelor care se confruntă cu efectele pe termen lung ale COVID-19 trebuie să li se acorde timpul și îngrijirea de care au nevoie pentru a se recupera complet, potrivit șefului OMS.
„Îmi întărește ideea cât de neconvențională și irealizabilă din punct de vedere moral este așa-numita strategie de imunitate naturală a turmei”, a spus el, adăugând că nu numai că ar duce la milioane de decese inutile, ci ar duce și la un număr semnificativ de oameni care se confruntă cu un drum lung spre recuperare deplină.
El a explicat că imunitatea efectivului este posibilă numai atunci când un vaccin COVID-19 sigur și eficient este distribuit la nivel global și echitabil.
„Și până când nu avem un vaccin, guvernele și oamenii trebuie să facă tot ce pot pentru a suprima transmiterea, care este cel mai bun mod de a preveni aceste consecințe post-COVID pe termen lung”, a spus el, potrivit sursei citate.