OMS se opune vaccinării obligatorii anti-COVID-19

de: BZI.ro
13:47, 08 dec. 2020

Oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au declarat că oferirea de informaţii corecte despre vaccinurile anti-COVID-19 este mult mai bună decât a-i forţa pe oameni să se imunizeze, potrivit DPA.

„Ne foloseşte mai mult să le prezentăm oamenilor datele şi beneficiile şi să-i lăsăm pe ei să decidă“, a declarat Mike Ryan, directorul executiv al Programului OMS pentru urgenţe sanitare, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.

Cine ar putea fi obligat să se vaccineze anti-COVID-19

Unui mic număr de grupuri cum ar fi cel al lucrătorilor din domeniul sănătăţii i s-ar putea cere însă vaccinarea, au recunoscut oficialii OMS.

Katherine O’Brien, directoarea Departamentului de imunizare din cadrul OMS, a declarat că simplificarea modului în care oamenii se pot vaccina este mai bună decât stabilirea regulilor.

„Este nevoie de un moment şi de un loc convenabil pentru oameni ca să fie vaccinaţi, în locaţii profesioniste, care oferă un mediu pozitiv“, a precizat Katherine O’Brien.

Campanii obligatorii de vaccinare împotriva COVID-19

Guvernele din mai multe ţări au exclus deja ideea unor campanii obligatorii de vaccinare împotriva COVID-19.

Cu toate acestea, programe obligatorii de vaccinare împotriva a cel puţin unei boli există în aproximativ jumătate dintre ţările lumii, potrivit unui studiu al Universităţii McGill din Canada.

În unele ţări precum Rusia, Ungaria şi Slovenia, sondajele au arătat că o mare parte a populaţiei este precaută atunci când vine vorba de vaccinarea împotriva COVID-19.

Valeriu Gheorghiţă: „Vaccinarea este voluntară şi nu obligatorie”

Preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat vineri, 4 decembrie, că vaccinarea este voluntară şi nu obligatorie.

„Apariţia unui vaccin care va fi aprobat de toate agenţiile de reglementare de la nivel european va reuşi să ne confere din nou un control asupra stării noastre de sănătate şi să putem reveni la normalitate.(…) Strategia de vaccinare din România este perfect compatibilă cu toate recomandările de la nivelul UE şi OMS.(…) Campania de vaccinare şi cea de comunicare sunt în deplin acord cu toate recomandările de la nivelul UE, avem datoria să derulăm o activitate de comunicare şi informare transparentă şi onestă pentru ca toate persoanele să aibă toate informaţiile pentru a hotărî dacă se vaccinează sau nu se vaccinează. Vaccinarea este voluntară şi nu obligatorie, este un drept şi nu o obligaţie”, a spus Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Când putem vorbi de începutul sfârșitului COVID-19

Valeriu Gheorghiță a prezentat Strategia naționale de vaccinare anti-COVID-19. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat, la prezentarea Strategiei naționale de vaccinare, că atunci când va fi asigurat un nivel de imunizare a 70% din populație se poate vorbi despre începutul sfârșitului pandemiei.

„Perspectiva unui vaccin care să îndeplinească toate criteriile de siguranță, calitate și eficacitate reprezintă cea mai bună perspectivă de ieșire din perioada pandemiei. Atunci când vom reuși să asigurăm un nivel de imunizare colectivă prin vaccinare de 60-70%, cât este estimat în momentul de față de către experți, putem asigura deja începutul sfârșitului pandemiei.

Dacă până acum am asistat neputincioși la evoluția pandemie și ne-am preocupat de sănătatea noastră, cred că apariția unui vaccin aprobat de toate agențiile de reglementare de la nivel internațional va reuși să ne confere un control asupra stării noastre de sănătate și ne putem reveni la normalitate”, a declarat Valeriu Gheorghiță.