OMS recomandă utilizarea vaccinului AstraZeneca și pentru persoanele de peste 65 de ani

de: BZI.ro
14:16, 11 feb. 2021

Organizația Mondială a Sănătății recomandă utilizarea vaccinului dezvoltat de Universitatea din Oxford și AstraZeneca chiar și în țările care se confruntă cu noile variante ale coronavirusului.

Unele forme noi de virus par să facă vaccinurile mai puțin eficiente. OMS spune, de asemenea, că vaccinul poate fi utilizat la persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Distanțarea celor două doze, așa cum se întâmplă în Marea Britanie, face ca vaccinul să fie mai eficient.

Vaccinul Oxford este văzut ca „vaccinul pentru toata lumea”, deoarece este ieftin, poate fi produs în masă și este depozitat într-un frigider standard.

Cu toate acestea, a atras controverse cu privire la eficacitatea sa împotriva noilor variante, dacă ar trebui să fie utilizat la vârstnici și cât de departe trebuie administrate dozele, din cauza lipsei de date.

Grupul consultativ strategic al OMS al experților în imunizare, cunoscut sub numele de Sage, a analizat dovezile din studiile pe vaccinuri. Recomandările sale provizorii spun că vaccinul este eficient la 63% în general. Cu toate acestea, datele timpurii din studiile din Africa de Sud au arătat că vaccinul oferă „protecție minimă” împotriva formelor ușoare și moderate la tineri.

Directorul de imunizare al OMS, dr. Katherine O’Brien, a declarat că studiul sud-african este „neconcludent” și că este „plauzibil” că vaccinul va preveni în continuare boala severă. O variantă din această țară a dobândit mutații care par să o ajute să se sustragă imunității de vaccinuri și infecțiilor anterioare.

Cu toate acestea, oamenii de știință din Oxford se așteaptă în continuare ca vaccinul lor să împiedice oamenii să se îmbolnăvească grav de Covid-19 și să aibă nevoie de tratament spitalicesc.

„Nu există niciun motiv să nu recomandăm utilizarea acestuia chiar și în țările care au circulația variantei”, a spus dr. Alejandro Cravioto, președintele OMS Sage.

Critici cu privire la lipsa datelor cu privire la eficacitatea vaccinului

Au existat critici cu privire la lipsa datelor cu privire la eficacitatea vaccinului la persoanele în vârstă, în unele țări, inclusiv Franța și Germania, care recomandă să nu se utilizeze serul la vârste de peste 65 de ani.

OMS a spus că, deși a existat un număr mic de subienti de peste 65 de ani în studii, alte studii au arătat că persoanele în vârstă au un răspuns imun aproape identic față de adulții mai tineri, astfel încât vaccinul ar trebui utilizat.

Consilierii științifici au mai spus că administrarea a două doze între opt și 12 săptămâni distanță a crescut eficacitatea vaccinului și a oferit o protecție mai mare.

Inițial, OMS recomandase un decalaj de până la șase săptămâni între doze, numai în circumstanțe excepționale.

Prof. Sarah Gilbert, anchetatorul șef al studiului vaccinului Oxford, a declarat: „Este o veste excelentă faptul că OMS a recomandat utilizarea vaccinului Sars CoV-2 produs la Oxford.

Aceasta decizie deschide calea spre o utilizare mai raspandita a vaccinului pentru a proteja oamenii impotriva Covid-19 si pentru a obtine controlul pandemiei.

Boris Johnson, premierul britanic, a declarat că a salutat sprijinul OMS pentru vaccinul Oxford-AstraZeneca și pentru intervalul mai lung dintre doze.