OMS recomandă statelor ca școlile să rămână deschise, în ciuda numărului mare de cazuri COVID-19
În ciuda exploziei de cazuri COVID-19, directorul OMS din Europa, Hans Kluge, recomandă statelor membre ca școlile să rămână deschise. Mai mult, directorul sfătuiește ca eforturile în lupta cu pandemia să nu se relaxeze.
Joi, 5 noiembrie, Hans Kluge, directorul biroului pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a declarat, în cadrul unui interviu acordat pentru France Presse, că purtarea măștii de protecție și controlul strict al adunărilor ar putea duce la salvarea multor vieți.
”Observăm o explozie” a contagierilor cu ”un milion de cazuri suplimentare în numai câteva zile” în Europa şi ”vedem de asemenea mortalitatea crescând încetul cu încetul”, a spus Hans Kluge.
”Nu ne putem relaxa” şi ”va fi o perioadă mai dificilă, trebuie să fim sinceri în această privinţă”, a adăugat el.
Zona Europa a OMS a înregistrat aproape 2 milioane de cazuri noi de Covid în ultima săptămână
În zona Europa a OMS sunt, în prezent, 53 de țări, printre care şi Rusia. De la debutul pandemiei, această zonă a înregistrat peste 11,8 milioane de cazuri şi aproximativ 295.000 de decese. În plus, ultimele 7 zile au fost marcate de existența a aproximativ 1,8 milioane de noi cazuri de infectare şi circa 19.500 de decese.
Potrivit estimărilor organizației, ‘prin purtarea generalizată a măştii şi controlul strict al adunărilor vom putea salva peste 261.000 de vieţi în Europa până în luna februarie”. De asemenea, se menționează că „Statu quo-ul nu este o opţiune”. Astfel, pentru a contracara înmulţirea cazurilor şi mortalitatea, OMS îndeamnă statele să adopte măsuri ”ţintite şi proporţionate”, evidențiază Hans Kluge.
Totodată, el arată că şcolile ar trebui să rămână deschise ”până la capăt” şi să fie închise doar ca ultimă soluție.
”Nu există motive să spunem că şcolile sunt unul din vectorii principali de transmitere” a noului coronavirus, consideră responsabilul OMS.
”Trebuie să ţinem şcolile deschise până la capăt pentru că nu ne putem permite o generaţie pierdută din cauza COVID-19”, mai argumentează Hans Kluge.