OMS recomanda portul mastii inca de la 12 ani, in aceleasi conditii ca adultii

de: BZI.ro
10:19, 23 aug. 2020

OMS recomanda portul mastii inca de la 12 ani. Organizația Mondială a Sănătății recomanda portul mastii inca de la 12 ani, in aceleasi conditii ca adultii.

Agenția pentru sănătate a ONU, în cooperare cu UNICEF, a publicat vineri noi îndrumări legate de varsta de la care copiii trebuie să poarte măști pentru a împiedica răspândirea crizei de coronavirus.

Cele două agenții ale ONU au convocat un grup de experți pentru a analiza datele disponibile despre contribuția copiilor la răspândirea COVID-19, precum și despre avantajele purtării mastilor de către copii.

Pe baza acestor constatări, precum și a considerațiilor legate de nevoile de dezvoltare ale copiilor, ei au spus că sfaturile au variat în diferite grupe de vârstă.

Prin urmare, OMS recomandă ca „copiii cu vârsta de 12 ani și peste să poarte o mască în aceleași condiții ca adulții, în special atunci când nu pot garanta cel puțin o distanță de un metru față de ceilalți și există o transmisie largă în zonă.”

OMS recomanda portul mastii inca de la 12 ani

Documentul a recunoscut că rămâne o necunoscuta în ce măsură copiii contribuie la răspândirea noului coronavirus. Dar a spus că, deși există unele dovezi limitate că copiii mici pot avea o susceptibilitate mai mică la infecție în comparație cu adulții, datele au indicat că adolescenții „pot juca un rol mai activ în transmitere decât copiii mai mici”.

Agențiile ONU au spus că copiii sub cinci ani nu ar trebui să poarte o mască. „Acest lucru se bazează pe siguranța și pe capacitatea de a folosi în mod corespunzător o mască cu asistență minimă”, au spus aceștia. In anumite circumstanțe insa, ar putea fi indicat pentru copiii cu vârste între șase și 11 ani să poarte o mască în locurile unde există o transmitere pe scară largă a virusului sau în locuri în care copiii sunt în contact cu persoane cu risc ridicat de a dezvolta boli grave dacă contracteaza virusul.

Totuși, pentru acești copii, un adult ar trebui să fie prezent pentru a supraveghea că utilizează masca în siguranță, iar impactul potențial asupra învățării și dezvoltării lor ar trebui luat în considerare.

Conform noii îndrumări, pentru copiii de orice vârstă cu tulburări de dezvoltare, dizabilități sau alte afecțiuni specifice de sănătate care ar putea interfera cu purtarea măștilor, „utilizarea nu ar trebui să fie obligatorie”.

De asemenea, recomandă copiilor să nu li se ceară să poarte măști atunci când fac sport „pentru a nu compromite respirația lor”, dar subliniază importanța păstrării unei distanțe adecvate față de ceilalți.