OMS nu este de acord cu izolarea totală: „Restricţiile mari de mişcare, care ţin multă lume în casă, să fie ultima soluţie”

de: Bianca Rebegea
20:15, 13 oct. 2020

Marți, 13 octombrie 2020, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a arătat că reîntoarcerea la perioada de izolare totală trebuie să fie ”ultima soluţie”, în lupta împotriva noului coronavirus.

”Restricţiile mari de mişcare care ţin multă lume în casă şi limitează multora posibilitatea de a merge la lucru şi a socializa trebuie să fie ultima soluţie atunci când vine vorba de prevenirea COVID-19 şi evitarea saturării sistemelor sanitare”, a declarat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

OMS nu este de acord cu izolarea totală. Ce alternative oferă

Tarik Jasarevic a subliniat că aceste măsuri “nu sunt sustenabile, ţinând cont de impactul social şi economic mare”, transmite efe.com.

Purtătorul de cuvânt al OMS a precizat că sunt o multitudine de mijloace pentru a combate pandemia care includ igiena mâinilor, distanţarea fizică, utilizarea măştilor sanitare şi urmărirea cazurilor şi a contactelor de către reţelele sanitare.

Cu toate acestea, el a fost de acord cu faptul că ”unele ţări s-au văzut obligate să adopte măsuri pentru ca cetăţenii să rămână acasă pentru a gestiona rapid creşterea numărului de cazuri de COVID-19 şi spitalizările”.

OMS nu crede în imunitatea colectivă experimentată de Suedia

Imunitatea colectivă experimentată de Suedia nu este un model de urmat potrivit reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății. Și aceasta deoarece niciodată în istoria umanității imunitatea colectivă nu a fost utilizată drept strategie. Însă dincolo de toate aceste critici, se pare că în Suedia rezultatele sunt mulțumitoare.

A lăsa noul coronavirus să circule liber în societate pentru ca populaţia să ajungă la imunitate colectivă „nu este o opţiune”. Aceasta este părerea directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Niciodată în istoria sănătăţii publice, imunitatea colectivă nu a fost utilizată ca strategie pentru a reacţiona la o epidemie şi cu atât mai puţin la o pandemie. Este problematic din punct de vedere ştiinţific şi etic”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Și aceasta deoarece este vorba despre un virus periculos, care încă nu este înţelegem pe deplin.

Se știe prea puțin despre acest virus

Directorul OMS a explicat că nu sunt cunoscute suficient de multe informaţii despre imunitatea de care se bucură persoanele care au contractat deja COVID-19. Mai mult, acesta a subliniat că anumite persoane s-au reinfectat.

Cele mai multe dintre persoanele infectate de virus dezvoltă o reacţie imunitară pe parcursul primelor săptămâni, dar nu ştim dacă acest răspuns este puternic sau durabil, nici dacă el diferă de la o persoană la alta”, a explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Potrivit spuselor sale, conceptul de imunitate colectivă este utilizat în campaniile de vaccinare şi a reamintit că, în cazul variolei, este nevoie ca 95% din populaţie să fie vaccinată pentru ca restul de 5% de persoane nevaccinate să fie protejate. În cazul poliomielitei, acest prag este de 80%.

Imunitatea colectivă experimentată de Suedia

Decizia autorităților suedeze de a nu impune restricții anti-pandemie a fost aspru criticată la începutul pandemiei, însă se pare că a dat roade. Oficialii de la Stockholm au susținut încă de la începutul pandemiei că virusul va prezenta o provocare pe termen lung și că ar fi mai benefic pentru populație să își continue activitatea zilnică și să dezvolte imunitate față de SARS-CoV-2.