OMS: Hidroxiclorochina este ineficientă în prevenirea Covid-19

de: BZI.ro
09:18, 04 mart. 2021

Hidroxiclorochina este ineficientă în prevenirea Covid-19, spune Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care dezaproba cu tărie utilizarea acesteia, deoarece crește riscul de efecte adverse.

„Medicamentul antiinflamator hidroxiclorochină nu ar trebui utilizat ca tratament preventiv de către persoanele care nu au Covid-19”, tocmai a anunțat un grup de experți de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în recomandările publicate de o revista medicală britanică. Această recomandare se bazează pe rezultatele a șase studii controlate randomizate care au implicat aproape 6.000 de participanți.

„Cercetările au arătat cu certitudine că hidroxiclorochina nu are niciun efect semnificativ asupra riscului de deces sau internare în spital, în timp ce alte cercetări au arătat că hidroxiclorochina nu are niciun efect asupra numărului de cazuri de Covid-19 raportate pozitive confirmate de laboratoare și că probabil crește riscul de efecte adverse”, explică experții.

Hidroxiclorochină: combinația cu azitromicină crește riscul de deces

O mare meta-analiză, publicată pe 27 august în revista Clinical Microbiology and Infection, concluzionează că aceasta este ineficientă. Au fost analizate un total de 29 de studii științifice care au evaluat molecula, asociată sau nu cu azitromicină. Și 11.000 de pacienți tratați numai cu hidroxiclorochină, mai mult de 8.000 în combinație cu azitromicină și alte 12.000 de „grupuri de control” fără oricare dintre cele două tratamente au fost incluse în meta-analiză. Ratele de mortalitate înregistrate au fost comparate cu cele observate la cea mai mare cohortă de pacienți spitalizați cu Covid-19 din Europa, cohorta britanică isarică, care în iunie a indicat o rată a mortalității de 26% în rândul a aproximativ 26.000 de persoane.

Rezultat: nicio diferență semnificativă în ratele de mortalitate numai cu hidroxiclorochină. Pe de altă parte, pacienții care au primit un cocktail care combină hidroxiclorochină și azitromicină au un risc crescut de deces cu 7% comparativ cu cei care au primit doar tratamente convenționale.

Concluzie, „hidroxiclorochina singură nu este eficientă în tratamentul Covid-19, iar asocierea sa cu azitromicină crește riscul de mortalitate”, rezumă autorii, care îndeamnă să nu se continue studiile de evaluare a moleculei controversate.

Hidroxiclorochină: fără efect antiviral in vivo

Pe 22 iulie, rezultatele unui studiu preclinic lansat în februarie 2020, au arătat că hidroxiclorochina, care are proprietăți antivirale în anumite teste in vitro (folosind celule în cultură), nu are eficacitate antivirală in vivo. Acest studiu a avut ca scop evaluarea efectelor hidroxiclorochinei, asociate sau nu cu azitromicina, într-un model de infecție Covid-19 la macac (boala observată la primatele neumane fiind foarte similară cu cea observată la majoritatea pacienților cu COVID-19 ). A reunit oameni de știință de la CEA, Inserm, Institut Pasteur, CNRS, Universitatea Paris-Saclay, AP-HM, Universitatea Claude Bernard Lyon 1 și Universitatea Aix-Marseille.

Au fost testate diferite strategii de tratament, cu sau fără azitromicină (un antibiotic adesea combinat). Constatările, publicate în revista științifică Nature, au aratat ca aceasta nu are niciun efect antiviral împotriva virusului SARS-CoV-2, fie înainte de infecție pentru a reduce încărcătura virală, fie în primele zile după infecție.