OMS, clarificări cu privire la vaccinarea împotriva SARS-CoV-2: „Funcţionează împotriva tuturor variantelor care circulă în prezent”

de: BZI.ro
20:04, 06 ian. 2022

Vaccinurile care există împotriva COVID-19 „funcţionează împotriva tuturor variantelor care circulă în prezent”, a asigurat joi Maria Van Kerkhove, responsabila programului COVID-19 din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Deşi varianta Omicron pare să reducă capacitatea de neutralizare a vaccinurilor, fapt ce explică infecţiile în rândul celor vaccinaţi, serurile „continuă să fie eficiente pentru a evita forme grave ale bolii şi a reduce numărul deceselor”, a declarat experta OMS la o conferinţă de presă.

Întrebată dacă cetăţenii trebuie să sporească măsurile de precauţie în faţa numărului mare de contagieri în întreaga lume, Van Kerkhove a recomandat aceleaşi măsuri generalizate în 2020, „cu scopul reducerii riscului la expunere”.

Experta a reamintit în acest sens necesitatea menţinerii distanţării fizice faţă de alte persoane, evitarea aglomerărilor în spaţii prost ventilate şi a insistat cu privire la purtarea măştilor sanitare conforme şi în mod „adecvat”.

„Purtarea măştilor sub nas sau în dreptul bărbiei este inutilă şi oferă un sentiment fals de siguranţă”, a avertizat Van Kerkhove, care a cerut să se facă eforturi pentru ca cei testaţi pozitiv cu COVID-19 să fie izolaţi pentru a nu transmite virusul şi să fie verificaţi contacţii lor.

Anthony Fauci, despre varianta Omicron: „Provoacă o formă mai puţin gravă a bolii”

Principalul epidemiolog al Casei Albe, Anthony Fauci, a declarat miercuri că este „inevitabil” ca mulţi copii să ajungă la spital pe măsură ce răspândirea în SUA a variantei Omicron a coronavirusului creşte numărul de cazuri, relatează EFE.

„Se pare că Omicron provoacă o formă mai puţin gravă a bolii, însă volumul crescut al infecţiilor ca urmare a înaltei sale contagiozităţii înseamnă că tot mai mulţi copii vor fi infectaţi”, a declarat Fauci, la conferinţa de presă a echipei guvernamentale însărcinate cu răspunsul la pandemie, scrie agerpres.ro.

Anthony Fauci a subliniat că este posibil ca minorii care suferă de boli subiacente să ajungă la spital. „Este un lucru inevitabil”, a explicat el.

În acest sens, expertul a precizat că cel mai bun mod de a preveni infectarea copiilor care nu sunt vaccinaţi din cauza vârstei lor este ca persoanele din jurul lor să fie vaccinate anti-COVID-19.

„Când sunt afară şi dacă sunt suficient de mari pentru a tolera masca, protejaţi-i cu o mască sanitară, mai ales în locurile foarte aglomerate”, a recomandat expertul.

În SUA, autorităţile au dat undă verde vaccinării copiilor din categoria de vârstă 5 – 17 ani.

De asemenea, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) a recomandat administrarea unei doze de rapel a vaccinului Pfizer copiilor imunodeprimaţi (cu neoplazii, boli autoimune, boli cronice, sub tratament imunosupresor).

Un comitet ştiinţific al Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) studiază de miercuri posibilitatea ca toţi minorii cu vârste între 12 şi 15 ani să primească doza de rapel, după ce FDA şi-a dat luni acordul.