Organizația Mondială a Sănătății, prin reprezentanții săi, lansează mesaje destul de contradictorii în privința modului în care poate fi combătută răspândirea noului coronavirus.
După ce a recomandat aplicarea unor restricții dure, măsuri ce au condus la o recesiune economică severă la nivel mondial, mai nou, OMS apreciează modelul suedez, unul mai relaxat în privința distanțării sociale.
În cadrul unei conferințe de presă, dr. Mike Ryan, unul dintre experții de top ai OMS în situații de urgență medicală, apreciază că sunt lucruri de învățat de la modelul aplicat de țara scandinavă, bazat pe libertatea cetățenilor de a reglementa distanțarea socială.
”Cred că există percepția că Suedia a lăsat boala să se răspândească pentru că impus măsuri de control ale distanțării sociale. Ceea ce nu este deloc adevărat, a declarat expertul OMS, citat de New York Post.
Ryan a apreciat faptul că, în locul izolării, Suedia a ”implementat o politică publică foarte puternică privind distanțarea socială, cu privire la îngrijirea și protecția persoanelor vulnerabile, plasate în instituții de îngrijire”.
”Ceea ce a făcut Suedia în mod diferit este că s-a bazat foarte mult pe relația cu cetățenii săi și pe abilitatea și voința acestora de a aplica auto-distanțarea și auto-reglementarea. Autoritățile au implementat o politică publică în parteneriat cu populația”, a spus reprezentantul OMS.
Expertul a mai precizat că în același timp, Suedia a intensificat testarea și că deține o capacitate adecvata in spitale de gestionare a focarelor de infecție.
”Cred că dacă dorim să atingem o nouă stare de normalitate a societății, în care să nu avem izolare, Suedia reprezintă un model”, apreciază reprezentantul OMS.
Suedia, cu o populație de 10,3 milioane de locuitori, a înregistrat în această pandemie peste 20.300 de cazuri si 2.462 de morți – un bilanț cu mult mai mare decat vecinii săi din nordul Europei care au implementat măsuri mai stricte.
Danemarca a înregistrat 9.206 contaminări cu SARS Cov2 și 443 de morți în randul celor 5,8 milioane de locuitori, iar Norvegia a înregistrat 7.680 de cazuri și 207 decese în randul populației sale de 5,4 milioane de persoane.
La rândul ei, Finlanda a confirmat 4.906 cazuri și 206 morți la o populatie de 5,5 milioane., potrivit statisticii realizate de Universitatea John Hopkins.