OMS, anunț neașteptat despre variola maimuței! Detaliile de ultimă oră oferite de specialiști privind boala
Variola maimuței a început să îngrijoreze o mulțime de persoane, încă de la apariția primelor cazuri. Din acest motiv, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au venit cu o serie de noi detalii despre această boală.
Așadar, specialiștii spun că epidemia de variola maimuței nu reprezintă în acest moment o urgență de sănătate publică de interes internațional.
„În acest moment, evenimentul nu constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional, care este cel mai înalt nivel de alertă pe care îl poate emite OMS, dar a recunoscut că însăși convocarea comitetului reflectă îngrijorarea tot mai mare cu privire la răspândirea internațională a variolei maimuțelor”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
În același timp, OMS a cerut intensificarea supravegherii variolei maimuței, iar Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că „virusul se comportă în mod neobișnuit față de modul în care se comporta în trecut”.
De asemenea, directorul general OMS a mai specificat că, pe măsură ce mai multe țări sunt afectate, va fi necesar un răspuns coordonat.
A fost depistat al șaselea caz de variola maimuței, în România
Ministerul Sănătății a anunțat că a fost depistat al șaselea caz de variola maimuței, pe teritoriul țării noastre. Mai precis, este vorba despre un bărbat de 40 de ani.
Acesta s-a prezentat la o unitate spitalicească din București, iar investigațiile de laborator au confirmat joi, 23 iunie, că pacientul este infectat cu variola maimuței.
De asemenea, bărbatul a rămas în izolare, așa cum au stabilit specialiștii, iar în urma confirmării acestui caz, a fost demarată și o anchetă epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți.
De precizat este că, Carmen Dorobăț, medic infecționist, a vorbit în urmă cu ceva timp despre simptomele acestei boli, explicând că variola maimuței debutează cu febră și, pentru a face boala mai ușor de recunoscut, la nivelul pielii apar leziuni mari și profunde, în comparație cu cele apărute în cazul varicelei.
„ Boala debutează cu febră, dureri articulare, dureri musculare. În general, debutează ca o gripă, care poate să evolueze mai mult sau mai puțin zgomotos. Ceea ce este caracteristic și spunem noi că punem diagnosticul din momentul în care pacientul se prezintă la medic este acea erupție care este veziculoasă și care se aseamănă cu varicela, deci cu vărsatul de vânt, dar leziunile respective sunt mai mari și mai profunde la nivelul pielii” , a precizat Carmen Dorobăț.