Om de afaceri ieșean, pedepsit pentru nereguli cu bani europeni. Bărbatul a scăpat de pușcărie, dar a fost obligat să muncească în folosul comunității
Un bărbat din Iași a fost pedepsit de magistrați, după ce a fost acuzat de matrapazlâcuri cu fonduri europene. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași l-au condamnat pe Lucian Răchiteanu la 1 an și 4 luni de închisoare, cu suspendare, pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei
Un om de afaceri ieșean a fost pedepsit recent de magistrați pentru nereguli cu bani europeni. Ieșeanul a scăpat de pușcărie, dar a fost obligat să muncească în folosul comunității. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași l-au condamnat recent pe Lucian Răchiteanu la 1 an și 4 luni de închisoare, cu suspendare, pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.
„Instanța dispune ca inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Consiliului Local Iași – Direcția Fond Locativ, fie la Serviciul Administrativ. Respinge acțiunea formulată de partea civilă Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, ca rămasă fără obiect, prejudiciul fiind integral acoperit”, au menționat magistrații ieșeni.
Lucian Răchiteanu, probleme cu fonduri europene
De remarcat este faptul că sentința emisă de prima instanță nu e definitivă, aceasta putând fi contestată. Procesul omului de afaceri ieșean Lucian Răchiteanu, de meserie medic veterinar, a început pe data de 29 decembrie 2020.
„Prin adresa nr. 2 din 16 mai 2018, înregistrată la CRFIR 1 N-E Iași, în calitate de reprezentant legal al societății Burov SRL, pentru a dovedi că această societate îndeplinește condiția obligatorie de a asigura co-finanțarea privată a proiectului cu titlul «Lucrări construire centru de agrement», ce urma să fie implementat și din fonduri europene nerambursabile, a prezentat două documente inexacte, respectiv extrasul nr. 11 din 15 mai 2018 al contului deschis la Banca Transilvania SA pe numele firmei Burov SRL, extras vizat de bancă la data de 16 mai 2018 și tipărit în aceeași dată, potrivit căruia soldul contului pe 15 mai 2018 era de 200.175,28 lei și extrasul de pe 16 mai 2018 al contului deschis la OTP Bank România SA pe numele societății Burov SRL, extras vizat de bancă, potrivit căruia soldul contului pe 16 mai 2018 era de 202.400 de lei”, au precizat anchetatorii ieșeni.
Omul de afaceri ieșean, acuzat că a transferat suma dintr-un cont, în celălalt
Anchetatorii au adăugat că omul de afaceri ieșean Lucian Răchiteanu (43 de ani) ar fi scos banii dintr-un cont și i-ar fi mutat într-un altul.
„Caracterul inexact al celor două extrase de cont reiese din aceea că, imediat după ce Banca Transilvania SA a vizat extrasul de cont ce atesta existența unui sold de 200.175,28 lei în contul societății Burov SRL, reprezentantul acesteia din urmă, inculpatul Lucian Răchiteanu, a transferat (câteva minute mai târziu) suma de 200.000 de lei din contul societății Burov SRL în contul său personal, deschis la Banca Transilvania SA, după care, din acest din urmă cont (după alte câteva minute) a transferat suma de 199.900 de lei într-un alt cont personal, deschis la OTP Bank România SA, cont din care (câteva minute mai târziu) a virat suma de 202.400 de lei în contul societății Burov SRL deschis tot la OTP Bank.
Astfel, în cele două conturi ale societății Burov SRL nu a existat cumulat suma de 402.575,28 lei (200.175,28 lei + 202.400 de lei), contrar celor declarate de inculpat. În modalitatea descrisă mai sus, doar s-a creat aparența că cele două conturi ale societății Burov SRL ar fi conținut concomitent suma totală de 402.575,28 lei”, au adăugat oamenii legii.
Conform acestora, urmarea imediată este reprezentată de obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, respectiv suma de 456.533 de lei, acordară cu titlu de avans. În fața judecătorilor, omul de afaceri ieșean a recunoscut integral acuzațiile formulate împotriva lui și a cerut ca judecata cauzei să se desfășoare pe baza recunoașterii învinuirii.