Olanda se comportă ca un inamic al României

de: Sorin Rosca Stanescu
12:44, 12 oct. 2022

Premierul Olandei, Mark Rutte, chiar înainte de a sosi în România și de a fi îmbrățișat cu căldură de președintele Klaus Iohannis și de generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, trebuie să fie informat de către funcționarii ambasadei că țara pe care o reprezintă nu mai este percepută în România ca un aliat. Ci ca un inamic. Românii au înțeles de mult, adică de 11 ani, că guvernele din Olanda s-au opus intrării noastre în spațiul Schengen, pentru că ne-au șantajat și nu au primit satisfacție. Nu au primit Portul Constanța. În consecință, șantajul a continuat, oricât de mult ne-am ploconit.

Și ne ploconim și acum. Mark Rutte vine cu mâna goală la București, aparent pentru o întâlnire cu propriile trupe dizlocate în această țară, și pleacă cu doi saci în căruță. Cu două vase tip Stan Patrol 5009, care urmează să fie construite de Damen, firmă olandeză, la Galați. Oficial nu a fost comunicat prețul lor. Neoficial ar fi vorba de circa 30 de milioane de euro. România se alege cu aceste nave în urma strădaniei tandemului Raed Arafat-Lucian Bode, care, în data de 11 octombrie, adică cu puțin înaintea venirii premierului Rutte, au semnat contractul. Vezi Doamne, în urma unei licitații. O licitație de care nu a auzit nimeni.

Navele sunt de căutare, salvare și stingere de incendii. Practic, ele vor intra în dotarea lui Arafat și a instituției pe care o conduce, în ciuda faptului că nu are niciun fel de mandat legal. Președintele Klaus Iohannis și generalul cu patru stele Nicolae Ciucă pretind că au elaborat o strategie în baza căreia să înfrângă cerbicia Olandei, singurul stat care, în mod constant, de 11 ani, în ciuda tuturor eforturilor făcute de România și a performanțelor realizate, se opune cu strășnicie primirii noastre în spațiul Schengen. Cum-necum, premierul unui stat aparent aliat, dar care se comportă ca un inamic, vine cu mâna goală, nu se va angaja la nimic și pleacă cu portofelul plin. Olanda invocând în continuare faptul că România este o țară mult prea coruptă pentru a intra în spațiul Schengen. Deși nu există decât condiționări tehnice, care au fost de mult îndeplinite. Beneficiara acestui contract substanțial este Damen, o societate olandeză aflată sub ancheta autorităților statului respectiv, pentru că există probe conform cărora, pentru obținerea de contracte în diverse state, au fost mituiți înalți funcționari publici. Olanda, însă, nu este un stat corupt.

În această operațiune, vezi Doamne de persuasiune pe bani grei, apare în mod straniu, din nou, vestitul tandem Arafat-Bode. În ce ordine doriți. Se vorbește despre o licitație despre care nu se știe nici când ar fi avut loc, nici în ce condiții ar fi fost organizată și nici cine ar fi participat la ea, astfel încât, în final, câștigător să iasă Olanda. E în oglindă cam ceea ce s-a întâmplat în scandaloasa afacere BMW, la care au participat cam aceleași personaje și în care se spune că tot așa ar fi avut loc o licitație pentru achiziționarea celor 600 de autoturisme de la Auto Bavaria, firmă patronată de Michael Schmidt, prieten la cataramă cu președintele Klaus Iohannis. Nici acolo nu se știe dacă a mai participat cineva sau nu la competiție, pentru ca treaba să se poată numi licitație. A existat un dosar tehnic, care, în anexa 2, care, ce să vezi, a dispărut cu desăvârșire, cuprindea o serie de specificații, care nu se potriveau decât pentru BMW și fix pentru modelul achiziționat pe bani grei europeni de către Ministerul de Interne. Apropo. Nu era vorba că există un Parchet European creat fix pentru a demantela asemenea afaceri cu cântec?

Închizând paranteza de mai sus, îmi mai permit să-i informez pe acei cititori care încă nu știu că românii s-au săturat de acest refuz din motive de șantaj ale Olandei și au trecut la boicotarea afacerilor acestui stat. Doi lideri ai unui partid suveranist și-au retras banii din ING, bancă olandeză, și au dat foc demonstrativ cardurilor, un fost premier al României refuză și el să mai achiziționeze produse și servicii olandeze, la fel un fost ministru de Externe, iar acestora li se adaugă, dacă funcționarii ambasadei respective au curiozitatea să observe, în fiecare zi, sute și mii de cetățeni. M-aș fi așteptat, dar nu mă mai aștept, ca măcar în această chestiune, de elementară demnitate națională, președintele și premierul României să învețe să bată cu pumnul în masă și să pună piciorul în prag. Desigur, în interes național. Dacă vor proceda altfel, cel puțin la acest capitol, vor demonstra că au divorțat de români.