OJPC Iași verifică comercianții de anvelope second-hand. Inspectorii au dat 10 avertismente și o amendă în valoare de 2.000 de lei

de: Georgiana TURCU
02:00, 22 nov. 2024

OJPC Iași a început o serie de verificări în rândul comercianților de pneuri din municipiul Iași, cu scopul de a controla dacă aceștia comercializează anvelope uzate. Având în vedere faptul că ANPC a dat amenzi de peste 1,2 milioane de lei, după ce au verificat mai mult de 400 de astfel de comercianți din toată țara, Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorilor a aplicat deja o amendă de 2.000 de lei.

OJPC Iași a amendat un comerciant de pneuri cu 2.000 de lei

În această perioadă, având în vedere faptul că mulți șoferi încă circulă cu anvelope de vară, pentru a nu risca să fie sancționați de autorități, aceștia apelează la metoda mai ieftină prezentată de comercianții de pneuri second-hand. Totuși, șoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheață sau polei cu anvelope de vară sau anvelope uzate riscă o amendă usturătoare.

Cu toate acestea, șoferii nu sunt singurii care riscă o asemenea amendă, ci și comercianții de pneuri uzate (second-hand), care nu îndeplinesc condițiile impuse de lege. În perioada 16 – 27 septembrie 2024, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat o serie de controale în toată țara, în urma acestora rezultând sancționări a peste 400 de comercianți de pneuri uzate. Din cei 400 de comercianți, 273 au fost amendați cu o sumă în valoare de 1,2 milioane de lei.

Potrivit lui Florin Onofrei, directorul Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorilor Iași, la nivelul municipiului s-au realizat, până la acest moment, 15 controale în rândul comercianților de anvelope uzate.

„Avem mai multe avertismente date și o amendă de 2.000 de lei, la momentul actual. Până acum, am dat 10 avertismente, deci 15 controale făcute pe anvelope second-hand. De asemenea, sancțiunile ajung undeva la 5.000 de lei. Avem și avertismente. La comercianții de anvelope second-hand urmărim ca pneurile să nu fie crăpate și să nu fie tăiate. Ele trebuie să aibă grosimea aia de minimum 2 mm, că altfel nici nu pot fi puse în vânzare. Am oprit destul de multe anvelope de la vânzare care nu îndeplineau condițiile astea”, a declarat Florin Onofrei, directorul Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorului.

OJPC avertizează comercianții de pneuri

Potrivit legii, șoferii care circulă cu anvelope second-hand de vară sau all season, care reprezintă o combinație mai slabă între anvelopele de vară și cele de iarnă, pe drumurile acoperite de polei, gheață sau zăpadă riscă amenzi dureroase.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni […] conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie echipat cu anvelope de iarnă”, potrivit art. 102, alin. 6.1, din legea 195/2002.

De asemenea, OJPC Iași avertizează comercianții de anvelope atât second-hand, cât și cei de pneuri noi să respecte limitele legale de comercializare a acestora pentru a evita eventualele sancțiuni.

„Avertizarea este fix asta: să respecte limita legală de comercializare a anvelopelor second-hand. Și anvelopele care sunt coapte, uzate, crăpate, nu au de ce să le vândă, pentru că prezintă un pericol și chiar pot avea loc accidente. Noi dăm sancțiuni și în cazul în care aceștia (n.r. – comercianții) nu informează prețul, pentru că acesta trebuie să fie la loc lizibil”, a mai spus Florin Onofrei, directorul OPJC Iași.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește reclamațiile, acesta se așteaptă la creșterea numărului de reclamații nu doar în cazul propriu-zis al anvelopelor, ci și a faptului că clienții se satură să stea la rând pentru schimbarea anvelopelor de iarnă. Mai mult, clienții susțin că mulți distribuitori de pneuri nu respectă programările făcute cu aceștia și că nu tratează cu seriozitate situația.

OJPC Iași a început o serie de controale la nivelul municipiului Iași, pentru verificarea comercianților de pneuri uzate. Amenzile ajung până la suma de 5.000 de lei pentru comercianții care nu respectă regulile legale stabilite.