Prima pagină » Actualitate » Oficial! Comisia de la Veneția confirmă poziția ca membru a prof. univ. dr. Tudorel Toader
Oficial! Comisia de la Veneția confirmă poziția ca membru a prof. univ. dr. Tudorel Toader

Oficial! Comisia de la Veneția confirmă poziția ca membru a prof. univ. dr. Tudorel Toader

18 iun. 2020, 20:20,
Antonia Ceausu în Actualitate

Astăzi, 18 iunie 2020, Comisia de la Veneția a dezbătut solicitarea Guvernului Orban cu privire la revocarea prof. dr. univ. Tudorel Toader  din poziţia de membru titular al forului european. Din informațiile pe care reporterii Cotidianului Bună Ziua Iași le dețin, secretarul General al Comisiei de la Veneția confirmă faptul că acțiunea ministrului Justiției, Daniel Predoiu, care solicita în numele guvernului Romaniei ca prof. univ. dr. Tudorel Toader să fie revocat din poziţia de membru titular al forului european, a fost respinsă.

Prof. univ. dr. Tudorel Toader a clarificat în urmă cu câteva săptămâni situația legată de calitatea sa ca membru al Comisiei de la Veneția

Interpelat de reporterii Cotidianului „Bună Ziua Iași” în legătură cu solicitarea ministrului Justiției, Daniel Predoiu, privind retragerea susținerii statului român ca acesta să nu mai fie membru în Comisia de la Veneția, prof. univ. dr. Tudorel Toader a răspuns:

„Hotărârea CEDO a fost pretextul cererii de revocare din calitatea de membru titular al Comisiei de la Veneţia. O schimbare eminamente politica, pentru că CEDO nu se referă la Ministrul Justiţiei, se referă la faptul de a nu fi fost citata în fata CCR şi la omisiunea legii, la faptul că nu permite critică fondului decretului de revocare. Comisia de la Veneţia a împlinit 30 de ani de la înfiinţare. Timp de 15 ani, jumătate din existenţa Comisiei, am colaborat cu aceasta, în calitate de judecător constituţional, agent de legătură al CCR la Comisie ori membru titular. Comisia de la Veneţia are şi va continua să aibă un rol fundamental în consolidarea statului de drept”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Anul acesta prof. univ. dr. Tudorel Toader a fost reales în funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza”

Pe 21 martie 2020, votul on-line al senatorilor Universității Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi pentru validarea realegerii ca rector a prof. univ. dr. Tudorel Toader s-a încheiat! Acesta a fost validat cu un vot covârșitor de noii membri ai Senatului unității de învățământ superior. Resultatul este urmatorul: 62 voturi pentru, patru abțineri, nu si-au exprimat votul cinci membri. În consecință, săptămâna viitoare, dosarul de validare ca rector va fi trimit către Ministerul Educației și Cercetării (MEC). Urmează, conform prevederilor din Legea Educației Naționale (LEN) ca MEC sa trimită, săptămânile următoare, Ordinul de confirmare al universitarului Toader în onoranta postura de conducător al celei mai vechi universități moderne a României, pentru mandatul 2020 – 2024!

Universitatea Cuza din Iași va implementa proiecte de peste 2 milioane de lei, obținute la competiția derulata în cadrul Fondului de Dezvoltare Instituțională

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a obținut o finanțare de peste 2 milioane de lei la competiția FDI (Fondul de Dezvoltare Instituțională) 2020, organizată de Ministerul Educației și Cercetării prin Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior. Toate cele șase proiecte propuse de UAIC au primit finanțare: „Prin incluziune și echitate spre succes – E șansa ta!”, „Dezvoltarea internaționalizării prin cercetare și parteneriate strategice 4 (VINCIT 4)”, „Diversificarea resurselor vegetale caracteristice unor regiuni biogeografice pentru valorificare sustenabilă și educație ecologică în Grădina Botanică din Iași (DiversIS)”, „Antreprenoriat studențesc pentru o economie competitivă, ANTREPRENOR-STUD”, „Îmbunătățirea calității activității didactice prin perfecționarea în domeniul științelor juridice a cadrelor didactice de la facultățile fără profil juridic din UAIC Iași (PERFECT-JURID-UAIC)” și „Platformă informatică pentru diseminarea și raportarea rezultatelor cercetării în activitățile de excelență în cercetare în Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași”.

„Universitatea noastră rămâne consecventă în valorificarea tuturor oportunităților de finanțare pentru implementarea de proiecte care să creeze valoare adăugată în comunitatea academică. Ne bucurăm că toate cele șase proiecte depuse la competiția FDI 2020 au fost aprobate și că suma obținută de UAIC crește de la un an la altul”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rector al UAIC.

Competiția de proiecte finanțate din Fondul de Dezvoltare Instituțională destinat universităților de stat – FDI 2020 s-a desfășurat în perioada 3 februarie – 24 martie 2020. Suma maximă care putea fi obţinută de o universitate pentru fiecare proiect a fost de 400.000 lei, cu următoarele excepții: domeniul 3 (doar pentru grădini botanice) – 600.000 lei și domeniul 4 (societăți antreprenoriale studențești – SAS) – 250.000 lei.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a obținut, prin cele 6 proiecte aprobate, suma de 2.089.000 lei, cea mai mare de până acum.

Fondul de Dezvoltare Instituțională (FDI) are ca scop susținerea proiectelor de dezvoltare instituțională de la nivelul universităților de stat din România, finanțate din bugetul Ministerului Educației și Cercetării, în vederea creșterii capacității instituționale și îmbunătățirii calității sistemului național de învățământ superior. În acest sens, FDI urmărește finanțarea proiectelor de dezvoltare realizate de universități care se încadrează în 6 domenii strategice:

Domeniul 1: creşterea echităţii sociale, în vederea incluziunii sociale și sporirea accesului la învățământul superior, corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii (inclusiv cele privitoare la consilierea și orientarea în carieră);

Domeniul 2: internaționalizarea învățământului superior din România;

Domeniul 3: asigurarea funcționării în bune condiții a grădinilor botanice universitare, a stațiunilor didactice, a bazelor de practică și a altor infrastructuri de susținere a activităților didactice din cadrul universităţilor;

Domeniul 4: susținerea activităților societăților antreprenoriale studențești (SAS) din cadrul universităților;

Domeniul 5: îmbunătățirea calității activității didactice, inclusiv a respectării deontologiei și eticii academice;

Domeniul 6: susținerea cercetării de excelență din universități.

La competiția de proiecte finanțate din Fondul de Dezvoltare Instituțională 2020 au fost selectate 263 de proiecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
31 august 2024
31 august 2024