Odrasla doctorului Adrian Covic, pe lista răsfățatelor de la UMF. Blonda de la Nefrologie va ține lecții studenților (EXCLUSIV)
Fiica prof. dr. Adrian Covic a câștigat un concurs organizat de UMF Iași pentru ocuparea funcției de asistent universitar. Cum se face că la UMF tot mai multe concursuri sunt câștigate de către VIP-uri este greu de spus
Un nou concurs, o nouă surpriză la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași. Odrasla doctorului Adrian Covic, Andreea Covic, a câștigat concursul pentru ocuparea funcției de asistent universitar, medicină internă, Nefrologie. Tânăra ce a fost elevă a Colegiului Național Iași a terminat studiile la UMF Iași, iar din anul 2021 a devenit medic rezident la Nefrologie, în clinica condusă de tatăl său, șeful Compartimentului de Transplant Renal al Spitalului „Dr. C. I. Parhon” din Iași. De asemenea, Adina Covic, soția prof. dr. Adrian Covic, este asistent medical șef al Compartimentului de Transplant Renal. Acum, Andreea Covic urmează un program de doctorat, tot în cadrul UMF Iași. Reporterii BZI l-au contactat pe doctorul Adrian Covic, însă acesta a refuzat „politicos” să vorbească, precizând că se află într-o vizită.
Reporterul a menționat că îl va suna, mai târziu, iar, după ceva timp, acesta a fost, din nou, contactat, însă nu a mai răspuns.
Fata doctorului Covic va ține lecții studenților de la UMF
Câștigarea concursului de asistent universitar este pista de lansare într-o carieră universitară a Andreei Covic. A avut vreun cuvânt de spus doctorul Adrian Covic, prorector la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” Iași, în câștigarea concursului de către fiica sa? Greu de spus. Desigur, există tot felul de zvonuri care spun că la UMF este știut faptul că odraslele medicilor cunoscuți câștigă, de regulă, concursurile organizate pentru ocuparea diferitelor funcții, fără prea mult efort. Se poate spune că Andreea Covic a câștigat acest concurs datorită influenței tatălui său?
Concursurile de la UMF, câștigate detașat de VIP-uri
În ultima perioadă, au câștigat concursuri organizate de UMF persoane „speciale”, cum ar fi Dragoș Scripcariu, nimeni altul decât fiul rectorului Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, Viorel Scripcariu, sau medicul Bogdan-Florin Iliescu, actual consilier local PNL, cu destule relații politice. Desigur, nimeni nu contestă pregătirea profesională a celor menționați mai sus, însă au fost aceste concursuri corecte? La această întrebare ar trebui să răspundă atât membrii comisiilor de evaluare, cât și rectorul Viorel Scripcariu.
Un student de la UMF dintr-o familie de muncitori se poate compara cu un student de la UMF care este fiu de medic?
Studenții de la UMF care vin din familii de simpli muncitori, care au venituri poate de 5 la sută din cele ale unor medici cunoscuți din Iași nu pot să nu se întrebe dacă aceste concursuri sunt corecte. Pentru un student venit dintr-un județ vecin, fără niciun fel de relații în lumea medicală, probabil că există suspiciuni mari, atunci când vede că pierde un concurs în fața fiului sau fiicei profesorului sau doctorului „X”. În orice caz, despre UMF se poate spune, fără nicio urmă de îndoială, că este un „stat în stat”. Un „stat” condus de rectorul Scripcariu, un „stat” unde nu există cineva care ar putea să ceară explicații atunci când există vreo suspiciune de fraudare, de influențare sau de manipulare.
Adrian Covic este unul dintre cei mai bogați medici din Iași
Adrian Covic este unul dintre cei mai bogați medici din Iași, iar averea pe care a adunat-o, în ultimii ani, poate stârni invidia oricărui coleg de breaslă. Prorectorul de la UMF Iași este plătit regește de firmele care oferă servicii medicale în spital și câștigă peste un milion de lei, pe an, din profesia pe care o practică atât în domeniul privat, cât și la stat. De-a lungul anilor, actualul angajat al Spitalului „Dr. C. I. Parhon” din Iași a fost implicat în numeroase scandaluri cu firme private care au colaborat cu spitalul la care acesta lucrează. Adrian Constantin Covic ocupă, în momentul de față, funcția de prorector de cercetare științifică, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, precum și cea de medic coordonator Compartiment Transplant Renal, în cadrul Spitalului „Dr. C. I. Parhon” din Iași.
Adrian Covic a fost cercetat de DNA Iași, pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție, iar Agenția Națională de Integritate a stabilit că, în perioada în care a condus Spitalul „Parhon”, acesta s-a aflat în incompatibilitate, dar și într-un conflict de interese. La un moment dat, Agenția Națională de Integritate a solicitat să fie confiscată o bună parte din averea lui Adrian Covic, pentru că nu a putut justifica peste 400.000 de euro, în perioada în care a fost managerul Spitalului „Parhon” din Iași.
Adrian Covic, acuzat de luare de mită, conflict de interese și abuz în serviciu
În cazul prorectorului de cercetare științifică de la UMF, Adrian Covic, DNA a început urmărirea penală, în anul 2014, pentru luare de mită, conflict de interese și abuz în serviciu. Cercetările au scos la lumină faptul că Adrian Covic a luat mită de la firmele Fresenius Medical Care, Fresenius Kabi și Avitum SRL care i-au dat lui Covic fie bani cash, fie i-au alimentat conturile, în baza unor contracte de sponsorizare, contracte de consultanță, fie i-au plătit o serie de prelegeri pe care le-ar fi ținut în cadrul unor seminarii. Infracțiunile de conflict de interese se referă la faptul că, în calitate de manager al Spitalului „Parhon”, a încheiat, în numele unității medicale, mai multe contracte cu firmele din grupul Fresenius, pentru închirierea unor spații și terenuri, aparținând unității medicale, dar și a unor contracte de furnizare a utilităților.
Fresenius a preluat, în urmă cu 17 ani, Centrul de Dializă de la Spitalul „Parhon” și avea nevoie de spațiile și de terenurile respective pentru a-și desfășura activitatea.