Prima pagină » Actualitate » Odesa cere României ajutor militar în războiul din Ucraina
Odesa cere României ajutor militar în războiul din Ucraina

Odesa cere României ajutor militar în războiul din Ucraina

28 feb. 2022, 14:14,
în Actualitate

În aceste momente sunt mai multe solicitări internaționale de ajutor umanitar dar şi militar în războiul din Ucraina. În acest context, Odesa cere României ajutor militar pentru a face față conflictului în care ucrainienii sunt implicați. Primarul Constanței a afirmat faptul că a primit mai multe e-mailuri de la Odesa în care s-a solicitat un astfel de ajutor.

Nu este primul oraș care decide să oferă un ajutor către regiuni din Ucraina. De exemplu la nivel de municipiu Iași s-a decis trimiterea unui ajutor financiar pentru orașul Cernăuți, oraș înfrățit cu municipiul. Ajutorul total se ridică la suma de 100.000 de euro și este dublat și de ajutorul umanitar pe care sute, mii de ieșeni l-au oferit deja prin diverse donații.

Odesa cere României ajutor militar

Într-o declarație de la începutul unei ședințe de Consiliu Local, Vergil Chițar a explicat faptul că Odesa a cerut României ajutor militar. Pe adresa electronică a instituției au fost primite două emailuri de la autoritățile din Odesa în care au fost precizate doleanțele. Edilul a precizat faptul că a redirecționat e-mailurile către Ministerul Apărării Naționale. Primarul a mai precizat faptul că în email au fost cerute veste antiglonț, căști dar şi alte echipamente.

„În weekendul acesta am activat Comisia de Apărare, al cărei preşedinte este domnul viceprimar Rusu, şi sigur că ne luăm măsurile interne în cazul puţin probabil că acest conflict poate escalada şi veni spre noi, dar, în primul rând, ne-a interesat partea de ajutor pe care o putem acorda Ucrainei. Am fost sesizaţi, eu personal am fost sesizat prin intermediul domnului viceprimar cu două e-mailuri pe care le-am primit de la Odesa, oraş înfrăţit, care cereau ajutoare şi militare, în special militare (…). a precizat Vergil Chițac

În continuarea declarațiilor, primarul a precizat faptul că autoritățile din Constanța au luat mai multe măsuri de primire a viitorilor refugiați. În consecință au fost amenajate mai multe puncte de colectare de ajutoare pentru Ucraina unde oamenii pot dona diverse alimente sau jucării pentru cei mici. O altă acţiune a autorităților a avut loc în dimineața zilei de luni când un camion cu alimente, articole de vestimentație dar și apă sau pături a plecat din Constanța.

Se vrea aplicarea unu blocaj total firmelor rusești din România

La capitolul ajutoare, România a trimis în Ucraina ajutoare militare sau umanitare. Totuşi țara dorește să ia mai multe măsuri în plan economic. Vorbim despre faptul că politicienii doresc blocarea totală a firmelelor rusești din România. De exemplu, Marcel Ciolacu este unul dintre cei care cer acest lucru. În replică, Florin Cîțu a afirmat faptul că sunt peste 600 de firme rusești care au activități în toată România.

Respectivele firme nu trebuie să primească ajutor din partea statului român în contextul în care banii ar putea ajunge pentru a finanța războiul din Ucraina. De altfel autoritățile românești se alinează pachetului de sancțiuni împotriva Rusiei luate de Uniunea Europeană sau SUA și Marea Britanie.

În încheiere, pe lângă faptul că Odesa cere ajutor militar României au mai fost mesaje similare trimise. De exemplu Primăria Iași a decis să trimită un ajutor în valoare totală de 100.000 de euro pentru orașul Cernăuți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *