Octavian Jurma, despre redeschiderea școlilor: „Socializarea tinerilor în afara claselor este marele pericol!”
Octavian Jurma, medic și cercetător în Timișoara, a scris miercuri, 3 februarie, pe pagina sa de Facebook despre redeschiderea școlilor. Ocatvian Jurma susține că există riscul unei noii explozii de cazuri noi de COVID-19 odată cu redeschiderea școlilor și speră că nu se va repeta situația din septembrie 2020.
Cercetătorul consideră că nu clasele sunt zonele cu riscul cel mai ridicat, ci socializarea elevilor în afara sălilor de curs.
„Un fals scenariu verde sau galben nu face decât să deschidă numeroase spații închise de socializare unde disciplina epidemică va fi mult mai scăzuta decât în clase. Avem astfel mai multe oportunități de infectare într-un context de risc epidemiologic mult subestimat, deci o rețeta pentru revenirea pe o curbă exponențială. Să sperăm însă că bunul Dumnezeu ne va feri de repetarea istoriei din septembrie, desi personal nu aș paria prea mulți bani pe această evoluție chiar dacă sunt deschise sălile de jocuri de noroc“, a scris Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook.
Octavian Jurma: „Părinții vor avea un rol important“
Cercetătorul timișorean este de părere că părinții trebuie să aibă grijă să le spună copiilor să respecte cu strictețe normele de prevenire a infectării.
„Aș vrea însă să subliniez că nu clasele sunt zonele cu riscul cel mai ridicat, dacă elevii și profesorii respectă regulile de protecție, ci socializarea tinerilor în afara claselor. Prin urmare, și părinții vor avea un rol important de jucat în conformarea elevilor cu măsurile de prudență epidemiologică” , este mesajul postat de Octavian Jurma pe Facebook.
„Scenariul roșu este ideal pentru pentru deschiderea în siguranță a ciclului primar și grădinițelor”
Medicul susține că scenariul roșu ar fi fost cel ideal pentru redeschiderea în siguranță a ciclului primar și grădinițelor, în timp ce restul claselor să rămână închise.
„Școlile se vor deschide în 8 februarie, așa cum era de așteptat conform anunțului făcut în 14 ianuarie de președintele României. A fost o decizie politică care a fost întărită local prin scăderea numărului de teste astfel încât trendul descendent să fie incontestabil. Ministerul Sănătății a anunțat deja intenția de a se reveni la formula standard, folosită inițial și în luna septembrie. Această modificare nu va avea nici un impact în unele județe, cum este Bihor, dar în altele, inclusiv în Bucuresti și Ilfov, va avea un impact serios.
De asemenea revenirea la pragurile de siguranță din septembrie, respectiv 1 la mie pentru galben va face ca majoritatea județelor să se afle în scenariu galben la 8 februarie. Scenariul roșu este ideal pentru deschiderea în siguranță a ciclului primar și grădinițelor, în timp ce restul claselor, restaurantelor și altor spații închise de socializare rămân închise”, a mai scris Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook.
Școlile se redeschid de la data de 8 februarie
Școlile se vor redeschide începând cu data de 8 februarie. Decizia a fost luată după ședința la care a participat președintele Klaus Iohannis, alături de premierul Florin Cîțu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, dar și medicii Raed Arafat și Adriana Pistol.
„În unanimitate, am decis ca începând de săptămâna viitoare, când începe semestrul doi, majoritatea copiilor merg fizic la școală. În localitățile cu scenariu verde, toți copiii merg fizic la școală. În localitățile cu scenariu galben, copiii de grădiniță merg fizic. La fel și clasele I-IV. Mai merg cei din clasa a VIII-a și a XII-a. În localitățile în scenariu roșu merg doar copiii la grădiniță și clasele I-IV, restul fac școală online. În localități aflate în carantină, toată lumea stă acasă“, a declarat președintele Klaus Iohannis marți, 2 februarie, după ședința cu premierul Florin Cîțu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu și medicii Raed Arafat și Adriana Pistol.