Octavian Jurma a adus critici dure cu privire la relaxarea unor restricții impuse în contextul pandemiei

de: BZI.ro
21:35, 25 aug. 2021

Octavian Jurma critică decizia autorităților de a relaxa anumite restricții. ”Faptul că sunt oameni care se simt mai amenințați de pandemie decât de măsurile de prevenție este irelevant în această logică în care repetenții sunt răsplătiți și premianții pedepsiți”, spune epidemiologul.

„Văd multă lume confuză de măsurile de combatere a pandemiei prin relaxare din ultima vreme. Dacă nu înțelegeți de ce noi am ajuns să relaxăm și măsurile de prevenție de 2x că să luptăm mioritic cu o tulpină de 2x mai infecțioasă, este pentru că nu gândiți în logică mioritică a guvernării românești.

Astfel dacă am rămas fără măsuri de relaxare mioritică cu care să combatem valul 4-Delta, măsurile de prevenție au rămas singurele care mai pot fi relaxate.

De aceea relaxăm măsurile de prevenție, că să nu ne simțim amenințați de măsurile de prevenție dacă incidența crește. Simplu? Faptul că sunt oameni care se simt mai amenințați de pandemie decât de măsurile de prevenție este irelevant în această logică în care repetenții sunt răsplătiți și premianții pedepsiți.

Doamne ferește să scădem pragul de la 1 la mie la 0.5 la mie acum când avem și vaccinarea ca măsură de protecție, riscăm să se vaccineze lumea ca să scape de obligația de a se testa din 2 în 2 zile”, a scris epidemiologul Octavian Jurma pe pagina sa de socializare.

Epidemiologul Octavian Jurma, mesaj înainte de începerea școlii: „Încă mai putem decide să ne protejăm, familia şi copiii prin vaccinare”

pidemiologul Octavian Jurma a explicat, luni, într-o postare pe Facebook, cât de importantă şi necesară este vaccinarea tinerilor, dar şi a copiilor de peste 12 ani, mai ales că tulpina Delta (indiana) este mai periculoasă şi mult mai contagioasă. „Având în vedere că mai avem o lună până la deschiderea şcolilor, încă mai putem decide să ne protejăm, familia şi copiii prin vaccinare”.

După ce a afirmat că „valul Delta-4 a început deja să bată recordurile absolute ale pandemiei de până acum”, epidemiologul a explicat de ce tinerii ar trebui să se vaccineze mai repede, mai ales că a mai rămas o lună până la deschiderea şcolilor.

De ce bat câmpii cu vaccinarea tinerilor şi copiilor peste 12 ani? De ce insist să se dea drumul liber la a 3-a doza de vaccin şi la rapelul heterolog (rapel cu alt vaccin decât prima doză)? Pentru că tulpina Delta nu este doar mai infecţioasa, este şi mai periculoasă decât Alpha şi tulpinile precedente.

Iată o statistică pe un indicator folosit în toate ţările civilizate, dar care lipseşte în România, numărul de noi internări în spitale.

Ce ne spune aşadar statistica din SUA, o ţară în care aceste date se raportează mai transparent ca la noi.

1. În primele 2 săptămâni din ianuarie, în SUA sub 25% din noile internări în spital erau din categoria celor sub 60 de ani.

2. În ultimele 2 săptămâni recente, acest procent s-a dublat. Acum în SUA peste 50% din noile internări în spital sunt din categoria celor sub 60 de ani.

3. Faţă de ianuarie, în ultimele 2 săptămâni numărul de noi internări în spitale s-a dublat atât în categoria 18-39 ani cât şi în categoria 40-59 ani. Nu mai discutăm aici de cei care „oricum mureau” ci de oameni productivi, mulţi dintre ei părinţi ai unor copii încă minori.

Majoritatea spitalizărilor sunt din rândul celor nevaccinaţi deci acesta distribuţie se datorează şi faptului că populaţia peste 60 de ani este vaccinata în SUA într-un procent mult mai mare decât populaţia tânără. La noi în România, populaţia este relativ uniform nevaccinata dar şi procentul tinerilor nevaccinaţi este mult sub media naţională.

Având în vedere că mai avem o lună până la deschiderea şcolilor încă mai putem decide să ne protejăm, familia şi copiii prin vaccinare. O campanie adresată părinţilor şi elevilor poate face o diferenţă, pentru că părinţii sunt printre puţinii adulţi care mai sunt preocupaţi de pandemie şi vaccinare înainte de deschiderea şcolilor.

Un motiv important să te vaccinezi este şi faptul că la noi gravitatea pandemiei este deliberat subestimata atât de autorităţile locale cât şi de cele centrale.

Un alt indicator foarte important care nu se raportează deliberat în România este numărul de noi internări la terapie intensivă. Dintre indicatorii secundari importanţi doar numărul de noi decese se raportează în România, dar şi acest indicator a fost grav denaturat în valul 2 fără consecinţe juridice sau administrative.

Cu alte cuvinte imaginea publică a pandemiei din România depinde excusiv de interpretarea Subiectivă a celor care ne conduc a unor date la care noi nu avem acces.

Consecinţa este ca la noi datele oficiale au o tendinţă să urmeze discursul politic şi nu invers.

Adevărul este ca Valul 4-Delta a sosit deja în România şi creşte vertiginos de 4 săptămâni.

Negationistii au dreptate când spun că într-o furtună te poţi îneca şi cu colac de salvare şi fără. Dar de aici şi până la a spune că e totuna dacă ai sau nu colac de salvare în plin val e cale lungă şi tu decizi dacă merită riscul în raport cu deranjul.

Vaccinul nu ne face invulerabili la infecţia cu varianta Delta şi boala COVID-19, însă ne fereşte să ajungem în spital sau cimitir”, a transmis epidemiologul Octav Jurma pe pagina sa de Facebook.