Ochiul roșu și umflat, o urgență oftalmologică! Cauze și tratament

de: Bianca Rebegea
15:41, 30 iun. 2022

Ochiul roșu și umflat este o urgență oftalmologică, care trebuie tratată, cât mai repede, de un medic oftalmolog. Iată care sunt cauzele care duc la apariția acestei probleme și cum se tratează.

Ochiul reprezintă organul în formă de sferă, mărginit de cele două pleoape. Privit din față, ochiul are, în centru, corneea, care este transparentă și bombată. În centrul acesteia, poate fi observată o zonă rotundă, neagră, al cărei diamentru variază în funcție de cât de intensă este lumină. Zona aceasta, care poartă numele de pupilă, este înconjurată de iris, partea colorată a ochiului. De la cornee pleacă o zonă albă, mată, cunoscută sub numele de scleră, care este acoperită de o membrană transparentă, vascularizată (conjunctiva).

Prin poziția sa, ochiul este foarte vulnerabil la o multitudine de factori sau agenți externi. Astfel, se poate înroși și umfla, anunțând numeroase afecțiuni.

Ochiul reprezintă organul în formă de sferă, marginit de cele două pleoape.

Ochiul roșu și umflat poate ascunde mai multe afecțiuni

Înroșirea și umflarea ochilor sunt simptome însoțite adesea de: lăcrimare, durere, sensibilitate la lumină, modificarea acuității vizuale, senzație de nisip în ochi sau secreții patologice.

Pentru că gama afecțiunilor care debuzează cu ochi roșu și umflat este mare, sunt necesare mai multe investigații. Una dintre acestea este examinarea la biomicroscop, care poate fi realizată doar în cabinetul medicului oftalmologic.

Pe lista afecțiunilor care au ca simptome înroșirea și umflarea ochilor se află: conjunctivita acută (poate fi bacteriană, virală, alergică și toxică), blefarita, blefaro-conjunctivita acută, episclerita, sclerita, irita, ciclira și irido-ciclita acută, atacul acut de glaucom, hemoragia subconjunctivală, traumatisme, eroziuni, corpi străini intraoculari, sindrom de ochi uscat moderat-sever. Sunt și cazuri în care putem vorbi despre tenonită, celulită orbitară, glaucom neovascular, tumori oculare sau ale anexelor sale, însă aceste afecțiune sunt rare.

Dintre acestea, cea mai des întâlnită este conjunctivita. Aceasta presupune inflamaţia conjunctivei (pielița transparentă care înveleşte partea albă a ochiului şi pleoapele pe interior). Afecțiunea se manifestă prin mâncărime (prurit), senzație de corp străin (nisip în ochi), usturime, înroșire, senzație de arsură, sensibilitate la lumină și ușoare inflamații. În cazul acestei afecțiuni, înroșirea ochiului constă în dilatarea vaselor de sânge ale conjunctivei (de la ușoară până la accentuată).

Înroșirea și umflarea ochilor sunt simptome însoțite adesea de: lăcrimare, durere, sensibilitate la lumină, modificarea acuității vizuale, senzație de nisip în ochi sau secreții patologice.

Tratament pentru ochiul roșu și umflat

Ochiul roșu și umflat trebuie tratat, de urgență, de medicul oftalmolog, în cadrul unui cabinet oftalmologic.

Nu este recomandată inițierea unui tratament fără indicațiile unui medic. În schimb, se poate apela la serul fiziologic, la șervețelele oculare de unică folosință terapeutice și la lacrimile artificiale, care au rol adjuvant benefic.

În cazul ochilor roșii, pe fondul expunerii la praf și alergeni, la soare sau dacă roșeața a apărut ca urmare a efortului ocular, pot fi aplicate picături pentru hidratare sau comprese cu ser fiziologic. În unele cazuri, este utilă îndepărtarea lentilelor de contact pentru câteva zile. Toate acestea au un rol adjuvant benefic, însă nu exclud vizita la medicul oftalmolog, pentru un un diagnostic sigur și un tratament corect.

În cazul ochilor roșii, pe fondul expunerii la praf și alergeni, la soare sau dacă roșeața apare ca urmare a efortului ocular, pot fi aplicate picături pentru hidratare sau comprese cu ser fiziologic.