Ochiul Boului, o floare frumoasă și benefică pentru sănătate

de: BZI.ro
14:18, 22 mart. 2022

Ochiul Boului are o floare foarte frumoasă, apreciată de mulți în perioada anotimpului de toamnă. Pe lângă frumusețea acesteia, planta este benefică și în tratamentele naturiste. Infuzia de ceai poate fi utilizată în tratarea problemelor dermatologice, a durerilor de cap, dar și a răcelii.

Planta are o perioadă de înflorire scurtă, iar pentru prelungirea acesteia se recomandă semănarea eșalonată, la un interval de două săptămâni. Locurile preferate de floare sunt cele însorite, însă este de reținut că nu rezistă la secetă.

Ochiul Boului, beneficii pentru sănătate

Planta mai este denumită și Calistephus Compositae, ce provine din limba greacă și înseamnă „cea mai frumoasă” și „cunună”. Aceasta este originară din China și Japonia. Florile de culoare violet au cel mai mare efect terapeutic. Planta este folosita în medicina tradițională pentru a ameliora anumite afecțiuni. Pentru tratarea durerilor de cap este recomandat să o amestecați în părți egale împreună cu florile de mușețel, frunze sau flori de talpa gâștii și flori de păducel. Florile se lasă la infuzat timp de 8 ore în 250 mililitri apă. Băutura trebuie consumată la o oră după masă, timp de două săptămâni. Plantele rămase după strecurare, le puteți aduna și să le fierbeți într-un litru jumătate de apă timp de 5 minute. Când faceți baie, puteți adăuga acest amestec în cadă.

În cazul problemelor dermatologice sau oftalmologice, se vor folosi doar părțile verzi ale plantei. Acestea se vor toca mărunt și se fierb timp de 3-4 minute în 350 mililitri apă. Se lasă la infuzat timp de o oră și apoi se strecoară. Soluția obținută se utilizează la aplicarea compreselor pe locurile afectate. În cazul amigdalitei, se poate folosi aceeași soluție pentru clătirea gâtului.

Ochiul Boului este benefică și pentru infecțiile plămânilor, fiind un antibacterian natural. Într-o cană cu apă fiartă, se va adăuga o linguriță de plantă și se lasă la infuzat 15 minute. Băutura se consumă timp de trei săptămâni, de două-trei ori pe zi. De asemenea, planta este recomandată și pentru ficat. Ceaiul va trebui consumat timp de două săptămâni. Mai întâi se va face un amestec cu 20 grame urzici și 20 grame ochiul boului. Acesta se va lăsa la infuzat timp de o oră-două, într-un litru de apă. De asemenea, planta este benefică și pentru oprirea hemoragiei uterine postnatale, depresie, insuficiență cardiacă, hemoroizi și răceală. Este de precizat faptul că la femeile însărcinate, uzul intern se va realiza doar cu prescripția medicului.

Calistephus Compositae – O floare ce te suprinde prin frumusețea ei

Planta poate fi recunoscută după ramnificatiile lungi și florile mari. Aceasta este foarte apreciată în grădini și sunt iubite de majoritatea persoanelor, fiind foarte rezistentă. Florile plantei au diferite culori precum mov, alb, roz, galben, roșu, dar și nuanțe de albastru. Pentru buchete sunt de preferat soiurile ce ating înălțimea de 50 cm, până a 90 cm, precum Pana de struț, Unicum, Duchesse sau Urias de California. De asemenea, soiul cu flori de crizantemă este de preferat pentru buchete, fiind cel mai înalt.

Ochiul Boului este o plantă anuală ce trebuie cultivată în fiecare an în lunile februarie sau martie. Unele persoane preferă să o cultive în luna mai, pentru a se bucura de ea toamna. Planta are o perioadă de înflorire de 3-4 săptămâni, iar dacă ai cules-o nu va mai forma noi lăstari. Ochiul Boului este o floare destul de sensibilă, deoarece nu rezistă la condiții grele. Aceasta nu poate face față secetelor, având nevoie de multă apă în perioada de înflorire.

Sunt numeroase specii de Ochiul Boului, acestea diferențiindu-se prin diametrul corolei, înălțimea tulpinii și culoarea petalelor. De reținut este faptul că poate fi plantată și în ghiveci.