Ochiul bionic, mai eficient decât ochiul uman: „Un utilizator uman al ochiului artificial va avea capacitatea să vadă în întuneric”. Când va ajunge pe piață

de: BZI.ro
14:12, 07 ian. 2022

Cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong au creat un concept funcțional pentru un ochi bionic, care ar putea fi mai eficient decât ochiul uman. Iată când va ajunge pe piață.

Potrivit cercetătorului Zhiyong Fan, ochiul bionic ar putea fi folosit pentru protezele oculare, dar și în cazul roboților umanoizi, a arătat sciencealert.com. În esență, ochiul bionic este o retină artificială, tri-dimensională, care prezintă o gamă foarte densă de nanofibre, extrem de sensibile la lumină. Echipa de cercetători a mărturisit, de asemenea, că un astfel de ochi poate reacționa la schimbările de lumină mult mai rapid decât cel uman. Acest lucru îi permite să se adapteze la schimbări într-o fracțiune de secundă.

Alți cercetători sunt de părere că încă mai trebuie efectuate numeroase teste, înainte ca ochiul bionic să poată fi conectat la sistemul vizual uman.

Potrivit cercetătorului Zhiyong Fan, ochiul bionic ar putea fi folosit pentru protezele oculare, dar și în cazul roboților umanoizi.

Ochiul bionic ar putea fi mai eficient decât ochiul uman

Echipa condusă de cercetătorul Zhiyong Fan, de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong, a căptușit o membrană curbată de oxid de aluminiu, cu senzori minusculi din perovskit. Acest din urmă material este unul extrem de sensibil la lumină, fiind folosit în celulele solare. Firele, care imită cortexul vizual al creierului, transmit informațiile vizuale colectate de acești senzori către un computer pentru procesare.

În ceea ce privește nanofirele, acestea sunt atât de sensibile la lumină, încât ar putea depăși intervalul de lungimi de undă optice a ochiului uman. În acest fel, îi poate permite să răspundă la lungimi de undă de 800 de nanometri, pragul dintre lumina vizuală și radiația infraroșie. Asta înseamnă că ochiul bionic ar putea vedea lucrurile în întuneric, atunci când ochiul uman nu mai poate ține pasul.

„Un utilizator uman al ochiului artificial va avea capacitatea să vadă în întuneric”, a declarat Zhiyong Fan pentru Inverse.

De asemenea, cercetătorii susțin că ochiul poate reacționa la schimbările de lumină mai rapid decât unul uman. Fiecare porțiune a retinei artificiale poate avea aproximativ 460 de milioane de senzori de dimensiuni nanometrice, depășind cele 10 milioane de celule estimate din retina umană. Astfel că, ochiul bionic ar putea depăși capacitatea vizuală a ochiului uman.

Zhiyong Fan a mai declarat că „nu am demonstrat întregul potențial în ceea ce privește rezoluția în acest moment”, venind cu promisiunea că, în cele din urmă, „un utilizator al ochiului nostru artificial va putea vedea obiecte mai mici și la o distanță mai mare”.

Cercetătorul este susținut și de un inginer electrician de la Universitatea din Wisconsin-Madison, care nu a fost implicat în cercetare: „Cred că în aproximativ 10 ani, ar trebui să vedem niște aplicații practice foarte tangibile ale acestor ochi bionici”.

ochiul bionic este o retină artificială tri-dimensională, care prezintă o gamă foarte densă de nanofibre, extrem de sensibile la lumină.

Cine este Zhiyong Fan

Zhiyong Fan este un cercetător, director al al Laboratorului Comun de Cercetare HKUST-ATAL, director asociat al Facultății de Caracterizare și Preparare a Materialelor din HKUST, membru senior al IEEE și membru fondator al Academiei de Științe din Hong Kong.

A primit diplome de licență și master în știința materialelor de la Universitatea Fudan, China, iar apoi s-a transferat la Universitatea din California, Irvine pentru studiile sale de doctorat.

S-a alăturat HKUST în anul 2010. Interesul său de cercetare se bazează pe nanomateriale funcționale și structuri pentru dispozitive electronice, optoelectronice și senzori. Până în prezent, el a publicat peste 180 de lucrări și a depus peste 15 brevete. Este un autor foarte citat al cărții Clarivate Analytics din 2018.

Zhiyong Fan