Ochii roșii la copii: Cauze și motive de îngrijorare
Ochii roșii sunt adesea întâlniți la copii. Aceștia indică o inflamație oculară, care poate afecta orice parte a ochiului, inclusiv glandele lacrimale, pleoapele sau filmul lacrimal.
Cea mai frecventă cauză a ochilor roșii este conjunctivita (virală sau bacteriană). De asemenea, de vină pot fi și blefarita, abraziunea corneană, corpul străin, hemoragia subconjunctivală, keratita, iritanții, glaucomul, arsurile chimice și scleritele. De cele mai multe ori, ochiul roșu include lăcrimare, roșeață, durere, fotofobie, mâncărime și modificări vizuale.
Fiindcă nu există un test specific de diagnostic pentru a diferenția etiologia virală de cea bacteriană, majoritatea cazurilor sunt tratate cu antibiotice cu spectru larg. Diferențirea se realizează pe baza simptomelor.
Cauzele ochilor roșii la copii: Iată când ar trebui să vă îngrijorați
Așa cum am precizat, copiii pot avea ochii roșii din cauza conjunctivitei virale, conjunctivitei bacteriene, abraziunii/ traumatismului cornean, hemoragiei subconjunctivale, blefaritei, celulitei palpebrale, bolii oculare alergice, ulcerației corneene (poate fi cauzată de traume, inclusiv corp străin sau infecție cu herpes simplex și este vizibilă după colorarea cu fluorescină) sau scleritei (aduce cu sine inflamație, sensibilitate și lăcrimare; este puternic asociată cu boala sistemică).
În continuare, vă vom vorbi despre cele mai întâlnite afecțiuni, și anume: conjunctivita virală și conjuctivita bacteriană.
Conjunctivita virală
Apariția conjunctivitei virale este determinată de adenovirusuri și se răspândește prin contactul direct cu mâinile contaminate, cu instrumentele medicale, cu apa de la piscină sau cu diferite obiecte personale. Conjunctivita virală prezintă simptome ușoare, cu remisiune spontană după aproximativ două săptămâni. Cele mai frecvente simptome sunt: congestie conjunctivală și la nivelul pleoapelor, lăcrimare excesivă (scurgeri apoase, clare), senzație de mâncărime. Tratamentul include comprese reci, decongestionante oculare și lacrimi artificiale.
Conjunctivita bacteriană
Conjunctivita bacteriană este o afecțiune contagioasă, răspândindu-se adesea prin contactul direct cu tegumentele contaminate. Simptomele pot persista până la patru săptămâni, cu recidive frecvente. Acestea includ: secreție oculară galben-verzuie și pleoape lipite sau blocate.
Simptomele care necesită prezentarea, de urgență, la medic sunt: colorarea corneei, ceață/opacitate a corneei, reflexe anormale, fotofobie, durere, blefarospasm, reducerea acuității vizuale, folosirea lentilelor de contact, reacție pupilară anormală și dificultate în examinare.
Ce să faceți și ce să nu faceți atunci când copilul are ochii roșii?
Primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să vă spălați foarte bine pe mâini cu apă și săpun, să evitați contactul cu cei apropiați și să folosiți lacrimi artificiale. Apoi, contactați medicul de familiei și solicitați-i o trimitere la medicul oftalmolog.
Nu folosiți picături de ochi pe care le găsiți prin casă, cumpărate cu altă ocazie sau pentru altcineva, nu folosiți comprese cu ceai, nu solicitați farmacistului un tratament, pentru a vă trata singuri acasă, nu căutați sfaturi pe internet, pentru a încerca să vă autodiagnisticați și nu introduceți în ochi lapte matern sau seva de la vița de vie, așa cum v-au învățat bunicii.
În concluzie, ochiul roşu este o urgenţă oftalmologică care trebuie tratată cât mai repede de un medic oftalmolog într-un cabinet oftalmologic.