Ochii albaștrii, cea mai rară culoare. Provine de la un singur strămoș comun

de: BZI.ro
10:25, 12 apr. 2024

Toate persoanele cu ochii albaștri au un strămoș comun, care a trăit acum 10.000 de ani. În acea perioadă, un individ care a ajuns în Europa a suferit această mutație genetică, pentru a se adapta mai bine la mediu și climă de pe acest continent.

Oamenii cu ochii albaștri sunt cu adevărat speciali, ei reprezintă doar 8% din populația lumii, fiind cea mai rară culoare după ochii verzi. Această mutație genetică se trage de la un singur individ, așadar, dacă ai ochii albaștri înseamnă că ai același strămoș cu Brad Pitt, Henry Cavill sau Megan Fox.

 Ochii albaștri sunt cei mai rari ochi din lume.

Sigur cunoști multe persoane cu ochii albaștri și nu ți se pare chiar o raritate. Însă acest lucru se întâmplă pentru că trăim în Europa, unde ochii albaștri au reprezentat un avantaj evolutiv, ochii cu această culoare având un avantaj pentru a putea supraviețui în climatul mai rece de aici. La nivel mondial, însă, doar 8% din populația lumii are ochii albaștri.

Ochii căprui sunt dominanți la nivel mondial

În jur de 70% din populație având această nuanță de ochi. În nordul Europei se află cel mai mare procentaj de persoane cu ochii albaștri, aceștia ajutându-i în climatul rece. În țări precum Estonia, Danemarca și Finlanda, procentul ajunge la peste 80%. În țările din centrul Europei procentajul scade la 75%, iar în Anglia și Irlanda este de 50%. Cu toate că pentru strămoșii noștri, această mutație a reprezentat un avantaj evolutiv, pentru a se putea deplasa prin pădurile dese ale Europei, în prezent ochii albaștri au devenit pentru mulți o mică problemă, având o sensibilitate mai mare la lumină. Pentru că melanina din ochi are un nivel foarte scăzut, această nuanță de ochi are nevoie de o protecție în plus față de razele UV.

Cum au apărut ochii albaștri?

Oamenii de știință explică că în mod normal strămoșii noștri, inițial, aveau o culoare închisă a ochilor, însă un strămoș comun care a trăit aproximativ între anii 6.000-10.000 de ani a suferit o mutație genetică deosebită. În cazul lui, mutația a dus la culoarea albastră a irisului. Acesta fiind primul om cu ochii albaștri din lume. Desigur, de pe atunci această schimbare a produs un șoc, fiind cel mai probabil considerat de proveniență divină, pentru că toți ceilalți oameni, până atunci, aveau ochii căprui.

Culoarea ochilor căprui este dată de o genă denumită OCA2, iar anumite variații genetice au produs mereu nuanțe diferite de maro sau negru, dar niciodată o culoare deschisă. O altă genă, denumită HERC2, care a dus la blocarea genei OCA2 care determină cantitatea de melanină a produs această modificare genetică. Această genă HERC2 este observată la absolut toate persoanele cu ochii albaștri. Astfel, este evident că oamenii care au această trăsătură au moștenit de la strămoșul lor comun această schimbare. Cele mai vechi rămășițe ale unui om cu ochii albaștri datează de acum 7.000 de ani și au fost descoperite într-o peșteră din Spania. Cu toate că nu știm cu exactitate cine era acea persoană și cum a trăit, ce știm cu siguranță este că nu a fost primul, gena fiind deja stabilizată în ADN-ul acestuia.

Cu toate că majoritatea bebelușilor se nasc cu această culoare a ochilor, aceasta se schimbă în timp, atunci când melanina își face efectul și schimbă culoarea ochilor sau a pielii.

Ochii albaștri sunt astfel cei mai rari ochi din lume și cu siguranță unii dintre cei mai frumoși.