Ochelarii pentru lumină albastră îmbunătățesc somnul si productivitatea zilei de lucru
În timpul pandemiei, cantitatea de timp petrecuta in fata ecranelor de mulți oameni care lucrează și învață de acasă a crescut brusc. Noile cercetări constată că purtarea ochelarilor pentru lumina albastră chiar înainte de a dormi poate duce la un somn mai bun și poate contribui la o zi de muncă mai productivă.
„Am constatat că purtarea ochelarilor de filtrare a luminii albastre este o intervenție eficientă pentru a îmbunătăți somnul, angajamentul la locul de muncă, performanța sarcinii și comportamentul cetățenesc organizațional și comportamentul de muncă contraproductiv redus”, a declarat Cristiano L. Guarana, profesor asistent de management și antreprenoriat la Școala de afaceri a Universității Indiana Kelley.
„Purtarea ochelarilor de filtrare a luminii albastre creează o formă de întuneric fiziologic, îmbunătățind astfel atât cantitatea cât și calitatea somnului.”
Majoritatea tehnologiei pe care o folosim în mod obișnuit – cum ar fi ecranele computerelor, smartphone-urile și tabletele – emite lumină albastră, despre care cercetările anterioare au descoperit că pot perturba somnul. Lucrătorii au devenit mai dependenți de aceste dispozitive, mai ales că lucrăm de la distanță în timpul pandemiei coronavirusului.
Beneficiile ochelarilor cu lumină albastră: îmbunătățesc somnul si productivitatea zilei de lucru
Mass-media a raportat recent despre beneficiile ochelarilor cu lumină albastră pentru cei care petrec mult timp în fața ecranului unui computer. Această nouă cercetare extinde înțelegerea ritmului circadian, un proces intern natural care reglează ciclul somn-veghe și se repetă aproximativ la fiecare 24 de ore.
„În general, efectele purtării ochelarilor de filtrare a luminii albastre au fost mai puternice pentrubufnițele de noapte”, a spus Guarana, care anterior a studiat modul în care lipsa somnului afectează deciziile, relațiile și alte comportamente din organizații.
„Deși majoritatea dintre noi putem beneficia de reducerea expunerii la lumina albastră, angajații care lucreaza noaptea par să sufere mai mult, deoarece întâmpină nealinieri mai mari între ceasul lor intern și timpul de lucru controlat extern. Modelul nostru evidențiază ca atunci când poartă ochelari de filtrare a luminii albastre ii poate ajuta să trăiască și să lucreze mai bine.”
Constatările apar în lucrarea „Efectele filtrării cu lumină albastră asupra somnului și a rezultatelor muncii”, publicată online de Journal of Applied Psychology.
Cercetarea a constatat că implicarea zilnică și îndeplinirea sarcinilor pot fi legate de mai multe procese biologice subiacente, cum ar fi procesul circadian.
„Cercetările noastre împing literatura cronotip să ia în considerare relația dintre momentul proceselor circadiene și performanța angajaților”, au scris cercetătorii.
Studiu efectuat pe 63 de manageri de companii și 67 de angajati
Un somn bun nu numai că aduce beneficii lucrătorilor; de asemenea, ii ajută si pe angajatori.
„Acest studiu oferă dovezi ale unui mijloc foarte eficient de îmbunătățire a somnului angajaților și a rezultatelor muncii, iar rentabilitatea implicită a investiției este gigantică”, a spus Barnes, profesor de management și Evert McCabe Endowed Fellow de la Universitatea din Washington Foster School of Afaceri.
„Eu personal nu știu de alte intervenții care ar fi atât de puternice la un cost atât de mic.”
Pe parcursul a două studii, cercetătorul a colectat date de la 63 de manageri de companii și 67 de reprezentanți ai centrelor de apel la birourile din Brazilia pentru o firmă financiară multinațională din SUA și a măsurat performanța sarcinilor de la clienți. Participanții au fost aleși aleatoriu pentru a testa ochelarii care au filtrat lumina albastră sau cei care au folosit ochelari placebo.
„Angajații sunt deseori obligați să lucreze dimineața devreme, ceea ce poate duce la o dezaliniere între ceasul intern și timpul de lucru controlat extern”, au spus cercetătorii, adăugând că analizele lor au arătat un model general conform căruia filtrarea cu lumină albastră poate avea un efect cumulativ asupra variabilelor cheie de performanță, cel puțin pe termen scurt.
„Expunerea la lumina albastră ar trebui să fie, de asemenea, o problemă pentru organizații”, a spus Guarana. „Omniprezenta fenomenului sugereaza ca controlul expunerii la lumina albastra poate fi un prim pas viabil pentru organizatii pentru a proteja ciclurile circadiene ale angajatilor lor de intreruperi.”