„Oboseală pandemică”: ce este acest simptom legat de Covid-19?

de: BZI.ro
17:40, 08 feb. 2021

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat cu privire la oboseala pandemică care se manifestă printr-o respingere a gesturilor de barieră și a distanțării sociale. Acest fenomen se caracterizează și printr-o formă de oboseală în fața măsurilor de securitate.

Restricțiile de sănătate pot deveni uneori împovărătoare pentru moral. De aproape un an, criza Covid-19 ne-a zguduit viața de zi cu zi și a creat multe incertitudini cu privire la viitor. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat recent despre creșterea cazurilor de „oboseală pandemică”. Pentru a defini acest termen, OMS a publicat un document intitulat: „Oboseala pandemică – motivarea din nou a populației pentru a preveni Covid-19”.

Restricțiile asupra sănătății afectează moralul oamenilor

Oboseala pandemică se caracterizează prin suferință care poate provoca demotivare în aplicarea măsurilor de protecție împotriva coronavirusului. Acest fenomen a fost raportat de țările care au observat o abandonare a gesturilor de barieră, cum ar fi purtarea unei măști, spălarea frecventă a mâinilor sau distanțarea socială. Potrivit cercetătorilor, această oboseală pandemică este un răspuns natural și așteptat la o criză de sănătate care a durat aproape un an.

Toată lumea poate fi afectată de oboseală pandemică, dar tinerii sunt deosebit de sensibili la aceasta. Acestia se simt în general lipsiti de libertate, de interacțiuni sociale, de activități culturale și sportive. Oboseala pandemică afectează și populațiile vârstnice care au fost private de cei dragi mai multe luni. Potrivit oamenilor de știință, oboseala pandemică poate provoca un comportament inadecvat, anxietate, motivație scăzută și dificultăți de concentrare.

OMS recomandă guvernelor să anunțe măsuri clare și transparente

Prin urmare, oboseala pandemică duce la respingerea măsurilor de sănătate. Preocupările acestor indivizi se concentrează mai mult pe viitorul lor decât pe virus. Prin urmare, își pun sănătatea în pericol.

„Am vorbit în a doua jumătate a anului 2020 despre „covidiot” pentru a descrie aceste persoane care au refuzat să adopte gesturi de barieră. Este un termen care a fost foarte incriminator, disprețuitor și care a ignorat efectele psihologice. Respectă terminologia în care sunt blocați, fără ca acest comportament să se schimbe”, a declarat Abdel Boudoukha, profesor de psihologie clinică și patologică la Universitatea din Nantes, pentru France Info, potrivit Femme Actuelle.

Pentru cercetători, cele două perioade lungi de izolare au fost prost experimentate de francezi. Un sondaj Coviprev efectuat de Public Health France a constatat în special că numărul de stări de anxietate și depresie, precum și insomnie sunt în creștere.

În documentul său, Organizația Mondială a Sănătății a sfătuit guvernele să ia în serios cazurile de oboseală pandemică. OMS a recomandat liderilor să anunțe măsuri clare și specifice pentru a ajuta populația să facă față mai bine crizei de sănătate. Organizatia a cerut, de asemenea, ca aceștia să fie transparenți cu privire la deciziile luate pentru a reduce răspândirea virusului.