Oboseala cronica, apatia, starile recurente de melancolie nu sunt normale: ce boala anunta
Medicii endocrinologi atrag atentia ca afectiunile tiroidiene sunt subdiagnosticate in Romania. Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune – APAA -, in parteneriat cu Societatea Romana de Endocrinologie, Administratia Prezidentiala si Societatea Romana de Psihoneuroendocrinologie au lansat a treia campanie de informare referitoare la bolile tiroidei.
„Glanda tiroida are un rol important in buna functionare a intregului organism. De aceea, atunci cand nu mai functioneaza in parametrii normali, pacientului ii este afectata calitatea vietii, atat a celei personale, cat si a celei profesionale. Este cat se poate de important ca atunci cand observa ca nu mai au energie fara sa fi depus efort fizic sau intelectual intens, ca nu se mai pot concentra, sa mearga la medicul endocrinolog pentru investigatii amanuntite. Normal este sa se simta bine. Oboseala cronica, apatia si starile recurente de melancolie nu sunt normale“, a afirmat prof.dr. Catalina Poiana, medic primar endocrinolog, presedintele Societatii Romane de Endocrinologie, potrivit adevarul.ro.
Aderenta la tratament este esentiala, insa e mare nevoie de colaborarea pacientilor a adaugat conf.dr. Diana Paun, medic primar endocrinolog. „Din pacate, in Romania, multi pacienti renunta la tratament in momentul in care apar anumite schimbari, dand vina pe medicatie. Avand in vedere ca ne confruntam cu o dereglare hormonala, ce se poate manifesta in grade diferite de la un pacient la altul, este important dozajul, insist ca, inainte sa renunte la tratament, pacientii sa mearga la medicul curant pentru a stabili impreuna cel mai bun preparat si doza potrivita. Medicina a evoluat foarte mult si e pacat sa se bucure de un tratament personalizat la care au acces chiar acum“. Campania lansata astazi se numeste „Fetele ascunse ale disfunctiilor tiroidiene“ si isi propune sa ajute la diagnosticarea afectiunilor tiroidiene si de accentuare a importantei tratamentelor pentru controlul simptomelor tiroiditelor autoimune. „De cand organizam acest tip de campanii, intr-adevar s-a inregistrat o crestere a numarului de boli tiroidiene diagnosticate pe an. Cu toate acestea, sunt multi oameni care sufera de boli tiroidiene si nu stiu. De aceea, anul acesta lansam campania „Fetele ascunse ale disfunctiilor tiroidiene“ prin care ne propunem sa ajutam oamenii sa recunoasca sa recunoasca semnele care ar trebui sa ii convinga sa mearga la un control de specialitate“, a spus Rozalina Lapadatu, presedintele APAA.
Atunci cand apar disfunctiile tiroidiene, simtomele variaza de la transpiratie excesiva, senzatii de sugrumare, pana la probleme musculare si articulare. Cele mai frecvente simptome includ fluctuatii ale greutatii, constipatie in lipsa schimbarii dietei alimentare – oboseala cronica ce dureaza mai mult de sase luni, insotita de dureri ale muschilor, migrene, probleme ale digestiei, coclu menstrual neregulat cu scaderea libidoului, ritm cardiac crescut, asociat cu stari de nervozitate, anxietate, depresie, dificultati de inghitire. Potrivit ultimelor date statistice ale Institutului National de Statistica, afectiunile tiroidiene au crescut la 83.413 noi cazuri in 2016, fata de 35.439 in 2010. In Romania, 64% din pacientii care sufera de hipertiroidie provin din mediul urban. In 2017, numarul pacientelor cu hipotiroidie este de 11 ori mai mare decat al pacientilor barbati. G.H.