Obiectul lunii mai la Muzeul „George Topîrceanu”: Orele lui Ibrăileanu

de: BZI.ro
12:58, 04 mai 2021

Să ni-l imaginăm pentru o clipă pe Garabet Ibrăileanu, într-o după-amiază de primăvară pe liniștita stradă Ralet, mărginită de castani pe amândouă trotuarele, cum și-a scos ceasul de buzunar și l-a fixat îndelung: „la ora 4, primul care se prezenta la ședința redacțională era Ibrăileanu. (…) Venea apoi Topîrceanu, și cel din urmă, Sadoveanu”[1]. „Profesorul Ibrăileanu, cu pelerina pe umeri, fuma atât de îmbelșugat și de înșuvițat, încât parcă fumega într-un orizont vulcanic, amăgitor apropiat cu ocheanul.

Totul în el era îmbinare de noapte neagră și lumină de lună, de palori întunecate și umbre ivorii, din care răsăreau ochii lui homerici de buhnă a Minervei, în veșnică insomnie”[2]. Cadrul era dat de o nouă ședință de redacție a revistei „Însemnări literare”, săptămânal din constelația „Vieții românești”, care a apărut în perioada 2 februarie – 21 decembrie 1919, la Iași, sub direcția lui Mihail Sadoveanu și a lui George Topîrceanu, „cu grija și munca permanentă” ale lui Garabet Ibrăileanu și Demostene Botez.

Ceasul de buzunar al lui Garabet Ibrăileanu

Obiectul lunii mai la Muzeul Național al Literaturii Române Iași este ceasul de buzunar al lui Garabet Ibrăileanu (1871-1936). Model de lux, marca Carl Suchy & Söhne, brand al monarhiei austro-ungare, ceasul este gravat cu monograma unchiului matern: I.T. [Isaia Trancu], soțul surorii mamei, Tasia Trancu, cea care l-a îngrijit și l-a întreținut pe micul Garabet, după moartea prematură a mamei sale. Ceasurile Carl Suchy & Söhne îmbinau eleganța vieneză cu precizia elvețiană și au fost preferate de aristocrați, fețe regale și imperiale, industriași, artiști. Fabrica lui Carl Suchy și a fiilor săi a devenit Furnizor al Curții Imperiale și Regale (k.u.k. Hoflieferant), printre clienți numărându-se și psihanalistul Sigmund Freud, care folosea ceasul de buzunar Carl Suchy & Söhne în ședințele de hipnoză.

Ceasul de buzunar al lui Garabet Ibrăileanu va fi expus la Muzeul „George Topîrceanu”, casă care a găzduit redacția și administrația revistei „Însemnări literare” (1919), vizitată deseori de Garabet Ibrăileanu, locuință a scriitorilor Demostene Botez și George Topîrceanu, devenită muzeu la 22 iunie 1985.

Iulian Pruteanu-Isăcescu (Șef Birou programe culturale)

Ceasul de buzunar al lui Garabet Ibrăileanu poate fi admirat la Muzeul „George Topîrceanu”, în perioada 1-30 mai 2021, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).