Obiectele interzise în mașină! Șoferii pot primi amendă de 3.000 de lei

de: Mirela Gabriela Todosi
15:00, 22 apr. 2025
obiectele-interzise-in-masina

Puțini conducători auto știu care sunt obiectele interzise în mașină! Șoferii români trebuie să fie atenți nu doar la regulile de circulație, ci și la legea care prevede ce este permis și ce nu în interiorul autoturismului. Dacă nu respectă legea, șoferii pot primi amendă de 3.000 de lei.

Obiectele interzise în mașină!

Conform legii, unele obiecte, aparent inofensive, pot atrage amenzi usturătoare de până la 3.000 de lei, pentru șoferii români. Puțini conducători auto știu care sunt obiectele interzise în mașina personală. Șoferii riscă amenzi uriașe dacă au în mașină obiecte care afectează vizibilitatea, precum afișe, reclame sau orice alte elemente lipite pe parbriz, lunetă sau geamuri laterale, jucării, brățări sau alte obiecte agățate pe oglinzi sau parbriz care pot distrage atenția.

Interzise în mașina personală sunt și obiecte periculoase sau instabile precum flacoane cu benzină sau substanțe inflamabile, acumulatori neizolați sau substanțe chimice care pot scurge sau exploda, obiecte ascuțite sau grele nesecurizate care pot deveni proiectile în caz de frânare bruscă. Totodată interzise în mașină sunt și scaunele auto neomologate pentru copii, genți, pungi sau alte obiecte plasate între scaun și centura de siguranță, bagaje sau alte obiecte care pot perturba controlul mașinii. Pe lângă amenzi în valoare de 3.000 de lei, polițiștii pot retragere permisul de conducere dacă obiectele din mașina unui șofer pun în pericol siguranța rutieră. De asemenea, când se află la volan, șoferii trebuie să aibă vizibilitate maximă, de aceea nu trebuie puse sau lipite obiecte pe parbriz. Legislația rutieră în vigoare interzice obturarea parbrizului.

„Reprezintă contravenție și e încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni […] aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare.”, prevede Art. 102 (36), din Codul Rutier.

Echipamentele care nu trebuie să lipsească din autoturism

Dincolo de obiectele interzise în mașina personală, există și câteva care nu trebuie să lipsească din mașina fiecărui șofer. Codul Rutier 2025 impune mai multe echipamente obligatorii, care trebuie să se afle în mașină, atunci când vehiculul circulă pe un drum public. Conform legii, toate mașinile aflate în circulație trebuie să aibă aceste echipamente obligatorii: trusă medicală, stingător de foc și 2 triunghiuri reflectorizante. Triunghiurile reflectorizante trebuie să fie omologate.

De asemenea, trusa sanitară și stingătorul auto trebuie să fie omologate. Șoferii trebuie să fie atenți și la data de expirare a echipamentelor. În cazul în care șoferul este oprit de poliție și constată că nu există trusă sanitară, stingător sau 2 triunghiuri reflectorizante, conducătorul auto va primi 4 sau 5 puncte de amendă, ceea ce înseamnă o amendă cuprinsă între 660 de lei și 825 de lei. Șoferii sunt obligați să aibă câteva echipamente în mașină, iar cei care nu dotează mașina cu obiectele prevăzute de lege vor fi sancționați.

Șoferii sunt obligați să aibă anumite echipamente în mașină, însă unele obiecte sunt interzise în autovehicul. Posesorii auto care nu respectă legea riscă să fie sancționați cu amenzi de până la 3.000 de lei sau chiar cu retragerea permisului de conducere.