Obiceiuri bizare de Crăciun din întreaga lume

de: BZI.ro
11:58, 25 dec. 2019

În timp ce Crăciunul a început doar ca o sărbătoare creştină şi este adesea sărbătorit ca atare, oameni din întreaga lume au profitat de aspectul festiv şi au adăugat, pe parcurs, propriile lor tradiţii, care mai de care mai bizare. Iată care sunt cele mai neobişnuite tradiţii de Crăciun din întreaga lume.

Austria: Moşul cel rău

Deşi majoritatea copiilor din lume îl aşteaptă pe Moş Crăciun, în Austria, în luna decembrie, copiii care nu au fost cuminţi se aşteaptă să fie vizitaţi de „Krampus”, complicele cel rău al lui Moş Nicolae.

Legenda spune că acesta se plimba pe străzi, în luna decembrie, în căutare de copii obraznici. În acest sens, austriecii nu împodobesc bradul şi casă doar cu globuri şi beteala, ci agaţa şi măşti care îl înfăţişează pe Krampus: adesea cu coarne, blana şi dinţi fioroşi.

Astfel, austriecii le amintesc copiilor să se poarte frumos, în special în preajma sărbătorilor de iarnă. De altfel, în Viena, are loc, anual, Parada lui Krampus.

Mers pe role, la biserică, în Venezuela

În oraşul Caracas din Venezuela a devenit o tradiţie ca lumea să vină pe role la biserică, pentru a participa la slujba de Crăciun. Acest obicei bizar a luat atât de multă amploare, încât în dimineaţa zilei de 25 decembrie traficul este restricţionat pe mai multe străzi din oraş, pentru că cetăţenii să ajungă în siguranţă la biserică, scrie Holidays Extra.

Pisica Yule, în Islanda

Una dintre cele mai ciudate tradiţii din lume se regăseşte în Islanda: Pisica Yule, un monstru despre care se vorbeşte în folclorul islandez, pândeşte noaptea în zăpadă şi îi mănâncă pe toţi cei care nu poartă haine noi în seara de Ajun.

Iniţial, fermierii islandezi s-au folosit de legenda pentru a-i încuraja pe muncitori să fie mai harnici: cei care munceau mai mult şi mai bine urmau să primească haine noi pentru Crăciun, în timp ce muncitorii mai leneşi urmau să fie devoraţi de Pisica Yule.

În ziua de azi, islandezii obişnuiesc să îşi cumpere haine noi pentru această perioadă din an, doar pentru a evita o întâlnire cu această felină înspăimântătoare.

Ucraina: Decoraţiuni cu pânză de păianjen

Una dintre cele mai ciudate tradiţii de Crăciun din Ucraina este decorarea pomului, dar şi a casei, cu pânză de păianjen. Această tradiţie a pornit de la povestea unei văduve sărace care nu şi-a permis să decoreze bradul de Crăciun aşa cum şi-ar fi dorit copiii ei. Legenda spune că păianjenilor din casa li s-a făcut milă de familie şi au decorat pomul cu pânzele lor. Astfel, copiii văduvei au avut un pom de Crăciun deosebit de frumos. De altfel, ucrainenii considera ca pânza de păianjen aduce noroc.

Japonia: Masa tradiţională la KFC

În 1974, lanţul de restaurante KFC a lansat o campanie festivă de marketing în Japonia, cu sloganul Kentucky for Christmas!/ Kentucky pentru Crăciun! (KFC – Kentucky Fried Chicken – n.red.) . La acea vreme, japonezii s-au înghesuit la KFC ca să mănânce aripioare picante. De atunci a devenit o tradiţie anuală, care mai ţine şi în ziua de azi.

Deşi Crăciunul nu este o sărbătoare naţională în Japonia, familiile din întreaga ţară se duc la restaurantul KFC din zona în care locuiesc pentru a mânca această „masă tradiţională”, pe 25 decembrie.

Germania: Murături în bradul de Crăciun

O tradiţie ciudată, dar amuzantă, de Crăciun găsim în Germania: oamenii ascund o murătură, deseori un castravete, în brad, iar copilul care găseşte acritura primeşte un cadou.

Unele voci susţin că această tradiţie nici măcar nu provine din Germania. O legendă spune că „murătura de Crăciun” este originară din Spania. Acolo, în urmă cu mult timp, doi băietei erau ţinuţi prizonieri într-un butoi cu murături. Sfântul Nicolae i-ar fi salvat pe cei doi copii. De atunci, în semn de recunoştinţă, aceştia puneau în bradul de Crăciun cel puţin o acritură.

Finlanda: Sauna festivă

Majoritatea caselor din Finalnda au în dotare o saună. De Crăciun, acest loc confortabil devine un spaţiu sacru asociat cu strămoşii finlandezilor. În seara de Ajun, a devenit o tradiţie ca membrii familiilor să se relaxeze în saună preţ de câteva ore.

Italia: Vrăjitoarea Belfana

Uitaţi de Moş Crăciun şi ziua de 25 decembrie, dacă aveţi drum în Italia în preajma sărbătorilor. Toată acţiunea are, de fapt, loc în ajunul zilei de 5 ianuarie. Potrivit legendelor, o bătrână pe nume Belfana vizitează toţi copiii din ţară şi le oferă dulciuri, dacă aceştia au fost cuminţi. La fel ca Moş Crăciun, Belfana intra în case pe horn şi este primită cu biscuiţi şi vin, lăsate de seară, de copiii care o aşteaptă.

Africa de Sud: Omizi prăjite

Când te gândeşti la masa tradiţională de Crăciun, primul lucru care îţi vine în minte nu este, sub nicio formă, un meniu cu omizi prăjite. Ei bine, iată că în Africa de Sud aceasta delicatesă este aşteptată cu nerăbdare de copii.

De obicei, se prepară doar omizile fluturelui ochi de păun, care mai sunt denumite şi „omizile Crăciunului”. Legenda spune că cei care mănâncă omizi prăjite de Crăciun vor avea noroc tot anul care vine.

Norvegia: Vrăjitoare care zboară

Potrivit folclorului norvegian, Ajunul Crăciunului este ziua în care spiritele şi vrăjitoarele răutăcioase zboară pe mături, prin oraşe, pentru a pune ceva rău la cale. Astfel, a devenit o tradiţie ca, în perioada sărbătorilor de iarnă, norvegienii să îşi ascundă măturile şi mopurile. Astfe, vrăjitoarele nu mai pot să le găsească şi să le folosească în scopuri malefice.