Oamenii din spatele profesiei! Cadrele medicale și auxiliare din Iași sunt încurajate să-și împărtășească poveștile într-un program de medicină narativă
OAMGMAM filiala Iași a inițiat un program de medicină narativă. Personalul medical și auxiliar este îndemnat să-și povestească experiențele trăite de-a lungul carierei în cadrul întâlnirilor de consiliere psihologică. Cătălina Neculau și-a încheiet cariera de asistent medical pentru a deveni consilier psihologic în cadrul OAMGMAM filiala Iași
Cătălina Neculau, consilier psihologic în cadrul Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali (OAMGMAM) filiala Iași, se ocupă din luna aprilie 2020 de un program de medicină narativă. În cadrul acestui program se dorește ca personalul medico-sanitar să își povestească experiențele și să arate cum și-au gestionat emoțiile pe care le trăiesc zi de zi în profesia pe care și-au ales-o. Cătălina a lucrat 26 de ani ca asistent medical, după care a ales partea de cercetare și consiliere a personalului medico-auxiliar.
A conștientizat după anii de practică despre cât este de important să găsești suport în comunitate prin puterea exemplului dat de poveștile împărtășite. Deși reticenți, pas cu pas, aceștia încep să își expună trăirile. În afară de cele două întâlniri pe lună, aceștia pot posta online poveștile. Toate aceste demersuri au început mai intens în luna august, după o perioadă în care foarte mulți medici, asistenți și infirmieri au trecut de momente dificile. În România, postările pe rețelele de socializare ale unor asistenți medicali în care aceștia și-au povestit experiențele au ajuns virale.
Experiența din spitale a făcut-o să conștientizeze importanța consilierii psihologice
Toate aceste demersuri pentru a ajuta personalul medical și sanitar au pornit după ce timp de 26 de ani Cătălina Neculau a lucrat ca asistent medical. Situațiile trăite în spitale, impactul pe care îl aveau experiențele trăite zi de zi au determinat-o să aleagă să se specializeze și în domeniul psihologiei și să se adapteze la nevoile asistenților medicali și nu numai, prin programul de medicină narativă.
„Timp de 26 de ani am lucrat ca asistent medical și am lucrat într-o sală de operații, după care am ales partea de cercetare și consiliere. Îmi aduc aminte că, în anii ’90, la vârsta de 14 ani, am început practica în spital și de atunci mi-am dat seama cât de multă nevoie aveam de a învăța de la cineva despre cum să gestionez emoțiile. Din cauza stărilor, la început nu am putut să mânânc timp de trei zile după ce am văzut pacienți care nu se puteau alimenta singuri, care aveau nevoie de ajutor, iar din cauza sistemului medical de atunci nu exista personal care să îi ajute. Cred că trebuie să se înțeleagă faptul că în spatele profesiei există un om”, spune Cătălina Neculau, consilier psihologic în cadrul OAMGMAM filiala Iași.
Angajații din spitale au fost priviți cu suspiciune de către vecinii care îi evitau din frică
Cătălina Neculau a aflat care erau de fapt dificultățile peste care treceau zi de zi angajații din spitale. De la frica de a infecta pe cei dragi, vecini recalcitranți, la schimbarea mediului și a stilului de lucru, până la interacțiunea tot mai dificilă cu pacienții, anul 2020 a fost unul dintre cei mai dificili ani din experiența lor.
„Obișnuiesc să discut cu colegii mei și de aceea știu că acest program i-ar putea ajuta mult și pe ceilalți să afle ce experințe au trăit ceilalți și cum au depășit momentele dificile. Unora le-a fost frică să nu îi infecteze pe cei dragi sau au fost detașați și au trebuit să se adapteze unui nou stil de lucru, presiunea a fost mult mai mare, dar în ciuda acestui fapt, mulți s-au oferit voluntari și au plecat în alte secții și unități medicale. Au avut vecini recalcitranți, știind că lucrează în sistemul medical și că există riscurile de infectare. Pe de o parte, alții au ales să îi susțină și au apreciat eforturile lor. Din cauza echipamentelor de protecție nu mai pot interacționa la fel cu pacientul, comunicarea este mult mai limitată și, deși nu pare, asistenții medicali sunt preocupați de acest lucru”, adaugă Cătălina Neculau.
Medicina narativă, o nouă formă de consiliere pentru personalul medical și auxiliar
Medicina narativă a fost deprinsă de la profesori din Universitatea din Columbia, Statele Unite ale Americii. Este un program menit să adune cât mai multe povești ale personalului medical și auxiliar care să ajute și pe cei mai puțini experimentați și care să prezinte situații în care au reușit să depășească dificultățile. Sunt organizate întâlniri de două ori pe lună, menite să arate cum se pot gestiona mai bine trăirile de zi cu zi și de ce o anumită experiență i-a marcat mai mult decât alta.
„A fost inițiat programul de medicină narativă în ideea de a susține personalul medico-auxiliar. Povești care îi ajută să meargă mai departe, care îi susțin și le oferă sprijin în momentele mai delicate. A împărtăși experiențele profesionale poate fi eliberator și încurajator pentru a merge mai departe cu mai multă încredere și dorință. Mai ales «bobocii» care se află în primii ani de muncă ar putea beneficia de experiența și maturitatea celor care au intrat în profesie de ceva mai mulți ani. În acest fel, oamenii de dincolo de halatele albe vor putea arăta comunității că și ei au emoții”, încheie Cătălina Neculau, consilier psihologic în cadrul OAMGMAM filiala Iași.