Oamenii de ştiinţă explică de ce nu sunt vinovați liliecii pentru răspândirea COVID-19

de: cristian.george
14:19, 13 oct. 2020

Originea exactă a virusului care a făcut ravagii în întreaga lume nu a fost aflată. Totuși, oamenii de ştiinţă au explicat de ce nu sunt vinovaţi liliecii pentru răspândirea COVID-19.

Dar marea majoritate a oamenilor de știință sunt de acord că a trecut la oameni dintr-o specie de animal, cel mai probabil un liliac. Asta nu înseamnă că liliacul este de vină; interferența noastră crescândă cu aceste creaturi sălbatice este la baza problemei.

Majoritatea focarelor de boli emergente pot fi legate de distrugerea naturii de către om

Majoritatea focarelor de boli emergente pot fi legate de distrugerea naturii de către om. Atunci când pădurile sau pajiștile sunt distruse pentru a pășuna vite, pentru a crește soia sau pentru a construi drumuri și așezări, animalele sălbatice sunt forțate din ce în ce mai aproape de oameni și de animale, oferind virușilor posibilitatea de a se transfera către om.

„Este de netăgăduit că liliecii, precum multe alte grupuri de animale, prezintă riscuri reale ca gazde pentru boli potențial periculoase”, spune Ricardo Rocha de la Universitatea din Porto, Portugalia.

Dar el subliniază că, atunci când controlați numărul de specii de lilieci (1.400 sau mai mult), numărul virusurilor care infectează omul este similar cu alte grupuri , cum ar fi păsările, animalele domestice și rozătoarele.

O majoritate covârșitoare de boli infecţioase provin de la animale

Oamenii de știință estimează că trei din patru boli infecțioase noi sau emergente la oameni provin de la animale. Un avertisment cu privire la pericole a venit în 2002, când misterioasa boală, Sars, a apărut în China, ucigând aproape 800 de oameni din întreaga lume.

În 2017, cercetătorii au identificat o colonie de lilieci de potcoavă care trăiau în peșteri îndepărtate din provincia Yunnan, care adăposteau piese genetice ale virusului uman Sars. Ei au avertizat atunci că o boală similară ar putea apărea din nou și s-au dovedit a avea dreptate.

Dar, mai degrabă decât să acuzăm o specie sau alta, trebuie să reevaluăm relația noastră cu lumea naturală, spune dr. Rocha. El subliniază că liliecii sunt vitali pentru ecosisteme sănătoase și bunăstarea umană.

Liliecii suprimă insectele care roiesc peste culturi

Liliecii suprimă insectele care roiesc peste culturi. Plantele din tropice se bazează pe ele pentru polenizare, inclusiv fructe de cacao, vanilie și durian. Și împrăștie semințele copacilor găsiți în pădurile tropicale, ajutând în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Ar fi un „rezultat teribil” dacă liliecii ar fi demonizați, deoarece răspândirea bolilor de la animale la oameni depinde mult mai mult de intrarea oamenilor în domeniul lor decât invers, spune dr. David Robertson de la Universitatea din Glasgow. Precedentele Sars-CoV-2 circulă probabil în lilieci de zeci de ani , spune el, cu capacitatea de a infecta și alte specii de animale.

Au existat rapoarte izolate de reacții adverse împotriva liliecilor legate de Covid, inclusiv ucideri intenționate în Peru, India, Australia, China și Indonezia.

Oamenii de știință avertizează că câteva acțiuni greșite ar putea avea consecințe grave pentru speciile vulnerabile de lilieci și chiar pot crește riscul de răspândire a bolii .

„O preocupare majoră este că multe specii de lilieci sunt amenințate cu dispariția, astfel încât chiar și cazurile mici de violență greșită ar putea provoca daune ireversibile și ar avea efecte catastrofale asupra ecosistemelor pe care oamenii se bazează”, spune Douglas MacFarlane de la Universitatea din Cambridge.