Oamenii de știință dezvăluie vârsta maximă pe care o pot atinge oamenii

de: BZI.ro
20:33, 27 mai 2021

Există o vârstă maximă pe care o poate atinge specia umană? Dacă da, care este aceasta? Cum se calculează cu certitudine? Cercetătorii au aflat câteva răspunsuri, publicate într-un nou studiu.

Putem, teoretic, să depășim 120, 150, 200 de ani? Deși nu mai este atât de rar să treci de vârsta de 100 de ani, foarte rare sunt persoanele care depășesc 120 de ani, precum celebra Jeanne Calment, care a murit la 122 de ani și 164 de zile.

Într-un nou studiu științific, publicat în 25 mai 2021 în revista Nature Communications, cercetătorii din Singapore consideră că au găsit o „limită de vârstă” pe care specia umană nu o poate depăși. Cercetătorii au dezvoltat un model, bazat pe mai mulți factori și indicatori. În special, au folosit numărul total de sânge (FSC sau CBC), un test de sânge complet care poate determina numărul de celule sanguine și caracteristicile acestora. Cele trei tipuri de celule examinate sunt celulele roșii din sânge, globulele albe și trombocitele. Urmărind scorurile acestui FSC de-a lungul anilor, cercetătorii au reușit să identifice o traiectorie și să creeze un indicator global al îmbătrânirii, pe care îl numesc „indicator dinamic al stării organismului” (DOSI), care poate fi tradus ca „indicator dinamic al starii organismului”.

La persoanele cu stiluri de viață nesănătoase, în special în cazurile de obezitate sau fumat, au un DOSI ridicat, care este corelat cu creșterea problemelor de sănătate odată cu vârsta și, prin urmare, cu o speranță mai mică de viață. Dimpotrivă, un DOSI scăzut se observă mai mult la persoanele care adoptă un stil de viață sănătos, mai probabil să trăiască până la bătrânete.

Prin urmare, datorită unei extrapolări a tendințelor observate, echipa de cercetători a reușit să deducă vârsta maximă pe care oamenii o pot atinge, care ar fi în jur de 150 de ani.

Rezultatele lor sugerează, de asemenea, că, chiar și cu un medicament avansat disponibil, nu ar fi posibil să treci dincolo de această vârstă fără a rezolva însăși problema îmbătrânirii. Amintiți-vă că îmbătrânirea este un fenomen irepresionabil, care apare atunci când ADN-ul nostru se replică din nou și din nou, devenind mai predispus la erori și la bolile rezultate.