Oamenii de știință au găsit un tratament pentru a ajuta sistemul imunitar să împiedice o nouă reinfectare cu COVID-19
Mai mulți cercetători au reușit să găsească o metodă prin care sistemul imunitar afectat după o infecție cu noul coronavirus, să fie ajutat să se refacă mai repede. Această strategie va ajuta organismul pe termen lung să facă față mai bine noului coronavirus, micșorând riscul pentru o nouă infecție.
Metoda găsită de oamenii de știință se bazează pe anticorpi monoclonali, care oferă celulelor din corp o putere crescută pentru a lupta cu COVID-19.
Cercetătorii au identificat un tratament care ajută sistemul imunitar să se refacă după o infecție cu COVID-19
Oamenii de știință au reușit să conceapă o strategie terapeutică, menită să vină în ajutorul sistemului imunitar după ce corpul sa fost infectat cu noul coronavirus. Conform unui studiul desfășurat la Universitatea de Stat din Milano și Universitatea Sacco și alături de care au fost implicate și alte insitutuții americane, au ajuns la un rezultat favorabil în lupta împotriva COVID-19, în special după o infectare.
„Acest studiu relevă faptul că alterările sistemului imunitar observate în timpul COVID-19 nu se limitează doar la faza acută a bolii, ci pot persista timp de luni de zile după recuperare, la fel ca simptomele care caracterizează long COVID, compromițând capacitatea sistemului imunitar de a răspunde la agenții patogeni externi și expunând pacienții la noi infecții”, a declarat profesorul de endocrinologie, Paolo Fiorina, director la Universitatea Sacco.
Anticorpii monoclonali cheia tratamentului în restabilirea răspunsului imunitar
Cercetătorii au declarat faptul că la baza acestui tratament, se află anticorpii monoclonali care au rolul de a bloca o anumită proteină. Acest tratament ar fi extrem de folositor pentru prima fază, folosit după infectarea unei persoane cu noul coronavirus, limitând posibilitatea ca pacientul să se reinfecteze.
„Am descoperit că anticorpul monoclonal care blochează proteina PD-1, ale cărei niveluri sunt crescute în timpul și după infecție, reduce alterările imunitare observate. După tratamentul cu anticorpul monoclonal, celulele imunitare au prezentat o capacitate crescută de răspuns imunitar împotriva SARS-CoV-2”, a mai scris profesorul de endocrinologie.
Acest tratament, care este mai mult o corecția farmacologică ar putea duce la limitarea răspândirii virusului. Rezultatele au fost deja publicate în JCI Insight.
„Posibilitatea de a reduce acest risc prin restabilirea unui răspuns normal împotriva virusului reprezintă o nouă armă potențială pentru protejarea sănătății pacienților și combaterea răspândirii acestei teribile epidemii”, au declarat Stefano Rusconi, directorul Unității de Boli Infecțioase de la spitalul Legnano, și Massimo Galli, fost profesor de boli infecțioase la Universitatea de Stat din Milano.
Medic infecționist din Iași, despre sindromul post COVID-19
Din edițiile anterioare ale Cotidianului „BZI”, prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, a făcut mai multe declarații privind apariția sindromului post COVID-19, sublinind că acest sindrom este o afecțiune. Referitor la acest lucru, doctorul recomandă că ar fi indicat ca pacientul să se reîntoarcă la medici pentru o reevaluare după ce au fost infectați cu noul coronavirus. Mai mult de atât, mai mulți medici recomandă tuturor celor care au fost infectați să rămână în atenția doctorilor în special pentru cei care ar avea nevoie de recuperare respiratorie.
„Trebuie să atragem atenția tuturor celor care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2. Sindromul post COVID-19 este o realitate!
Nu este prezent în toate cazurile, dar pot apare afectări din partea cordului, din partea plămânului, din partea sistemului nervos central. De aceea este foarte important, ca toți cei care au trecut prin boală să meargă la control la medicul infecționist sau la medicul care l-a îngrijit, pentru a face o reevaluare a organismului și ulterior, posibil, pentru a apela la alte specialități.
Pentru că de foarte multe ori în acest sindrom post COVID-19, noi infecționiștii, ne sfătuim/ cooperăm cu medici de alte specialități, cum este și normal.Vorbim cu cardiologul sau cu neufrologul sau cu neurologul, pentru ca pacientul nostru să aibă calea cea mai bună de urmat și prognosticul afecțiunii chiar pe o perioadă mai lungă de timp.
Cum este vorba de câteva luni până la câțiva ani și vom vedea care va fi răsunetul asupra organismului la ani de zile în perioada care urmează. Deci, răsunetul asupra organismului acestei infecții să fie minim”, a declarat