Oamenii de rand doar viseaza la aceste lefuri! Salarii halucinante la societatile publice din Iasi – FOTO

de: Vlad Alexa
22:18, 17 mart. 2014

@ Cei care ocupa un job platit din banii contribuabililor au avantaje peste avantaje la firmele publice din Iasi @ Programul de lucru scurt si fara stresul provocat de patron, concedii lungi si asigurate, bonusuri numeroase care de multe ori depasesc remuneratia de baza si directori platiti cu salarii speciale, atat de speciale incat contribuabilii se intreaba care sunt performantele acestor directori care au ajuns sa fie platiti atat de bine @ Iata care sunt salariile in firmele subordonate municipalitatii, cat primeste un muncitor de rand si cat se adauga in contul directorilor la fiecare final de luna

Majoritatea firmelor subordonate Primariei Iasi schioapata atunci cand vine vorba de calitatea serviciilor sau de performante pe plan administrativ. Nu acelasi lucru se intampla si la capitolul salarii, cu exceptia catorva companii care sunt ingropate serios in datorii. Daca muncitorii de rand din cadrul acestor companii nu se pot lauda ca se evidentiaza cu salariul primit, niciun sef nu se poate plange public pentru leafa primita, mai ales ca cei mai multi dintre ei si-au asigurat liste lungi de bonusuri care se intampla sa depaseasca salariul primit.

Firma de administrare a pietelor si a bazarului, EcoPiata, are la momentul actual printre cei mai putini salariati dintre toate firmele primariei, dar si printre cei mai prost platiti, adica 107de angajati care primesc in medie un salariu brut de 1.505 de lei. Totusi, leafa lui Cristian Starica, seful de la EcoPiata este compusa dintr-o remuneratie fixa lunara de 5.474 de lei, adica 65.688 de lei anual, la care se adauga cheltuieli anuale cu alte drepturi, conform contractului colectiv de munca, de aproximativ 30.000 de lei.

La ApaVital, adjunctul castiga mai mult decat seful

La polul opus se afla angajatii operatorului de apa si canalizare, companie subordonata CJ Iasi. Salariul mediu brut in cadrul ApaVital este de circa 2.350 de lei, suma la care se adauga si bonuri de masa in cele mai multe cazuri. Situatia de la nivelul conducerii in cadrul ApaVital, companie care deruleaza doua proiecte europene cu o valoare de 350 milioane de euro, este una atipica. Directorul general al companiei are salariul mai mic decat al unui subordonat, lucru datorat unor modificari legislative din ultimii ani. Seful ApaVital, Ioan Toma, câstiga anual peste 125.000 de lei, adica undeva la 10.000 de lei lunar. Directorul tehnic al ApaVital, Mihai Dorus, castiga chiar putin peste 10.000 de lei, mai mult decat seful sau direct.

Citeste si: Masini noi si salarii marite pentru directorii lui Nichita

„Vreau sa va spun ca, in tagma noastra, este vazut ca unul dintre cei mai buni specialisti. Din punctul meu de vedere, este un coleg deosebit in care pot avea incredere”, a spus Ion Toma, directorul general ApaVital, despre Mihai Dorus. In legatura cu salariul mai mic pe care il primeste, seful ApaVital este impacat cu situatia. „Asta e situatia, a fost acea Ordonanta de Guvern care s-a dat, e o anomalie pana la urma. Dar in perioada urmatoare voi avea si eu un venit mai apropiat”, a completat Ion Toma.

Seful Salubris poate primi 150.000 de lei in 2014

Venituri mari au si cei angajati la compania care se ocupa de curatenia orasului. Daca bugetul de salarii pentru angajatii Salubris a ramas cam acelasi ca si anul trecut, adica o medie de 2.230 de lei brut (multi angajati fac parte din personalul de birou, maturatorii fiind angajati ca sezonieri), banii pentru directori si alti sefi ai companiei sunt mai mari cu aproape 20%! Anul acesta, directorul general Ion Apostol ar urma sa incaseze circa 150.000 de lei, daca va indeplini obiectivele de performanta, insa este greu de crezut ca nu va incasa toata suma. Ca sef la Salubris SA, Ion Apostol are un salariu de 66.368 de lei pe an, adica un venit lunar de 5.530 de lei. „Nu am calculat exact, dar bonificatiile de performanta sunt cam la jumatate din salariu”,  a declarat Ion Apostol despre salariul sau. Directorul adjunct, Catalin Creanga, are un venit lunar de circa 4.300 de lei.

La Termo-Service doar directorii sunt platiti bine

La firma care administreaza 23.000 de apartamente din Iasi, salariul mediu este de circa 1.290 de lei, iar numarul total de angajati este de 270. Pe langa fondul de 5,3 milioane de lei pentru salarii, alti 250 de mii de lei sunt oferiti ca bonusuri pentru sefi. Daca directorul general Tudor Tudose are un salariu lunar de 3.800 de lei, bonusurile primite de acesta la finalul anului ii dubleaza veniturile. In total, Tudor Tudose castiga undeva la 65.000 de lei pe an.

Citeste si: Cel mai bine platiti directori! Salariile nesimtite ale celor care va jupoaie de vii – FOTO

La capitolul salarii, firma aflata tot mai aproape de faliment, RATP Iasi, cheltuieste cel mai mult pentru remuneratia angajatilor dintre toate firmele primariei. Regia Autonoma de Transport Public are 1.350 de angajati, iar salariul mediu este de 1.670 de lei. Maricel Gherca, seful RATP, incaseaza lunar 6.500 de lei, iar directorul tehnic Cristian Stoica, incaseaza 5.700 de lei. Un sofer incepator pe autobuz are un salariu de baza de 1.000 de lei, la care se adauga sporurile de vechime, de week-end sau orele suplimentare. Acestia pot ajunge la 1.600 de lei lunar.

Cei 480 de angajati ai Servicii Publice SA au un salariu mediu de 1.900 de lei. Luminita Salceanu, directorul general al societatii, are un salariu anual de 62.000 de lei, adica 5.400 de lei in fiecare luna.