Oamenii așteaptă momentul potrivit pentru a avea un copil. Cum s-a schimbat mentalitatea mamelor de-a lungul timpului: „Există tendința de a avea un copil la o vârstă înaintată”

de: Redacția BZI
02:00, 07 iun. 2023

În mediul urban, rata natalității a scăzut dramatic, oamenii așteaptă momentul potrivit, să se realizeze pe plan financiar, să-și creeze condiții și să studieze intens termenul de a fi părinte înainte de a da naștere unui copil. Din acest motiv, un nou-născut este predispus să aibă părinți de o vârstă înaintată. Multe femei aleg să nască după vârsta de 35 sau 40 de ani. Acest lucru vine la pachet cu o sarcină cu probleme, ba chiar copilul poate suferi de complicații sau întârziere mintală

A naște un copil este un concept pe care oamenii, în special cei din mediul urban, îl discută intens înainte de a-l pune în practică. Aceștia folosesc diferite metode contraceptive până în momentul în care consideră că totul este bine planificat. Majoritatea se opresc la un singur copil, reluând apoi metodele de contracepție. Alte cupluri, în schimb, mai plănuiesc un copil, însă la o distanță considerabilă de ani față de primul.

„La persoanele din mediul urban, primul copil vine ceva mai târziu”

Pentru părinții care așteaptă momentul potrivit, maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, organizează cursuri prin care parinții se pot specializa în acest domeniu

Mentalitatea viitorilor părinți din mediul urban este una complet diferită față de cea a persoanelor din mediul rural. Între cele două se formează un fel de compensare, pentru că numărul copiilor care se nasc din părinți ce folosesc diferite metode contraceptive, așteptând momentul potrivit, se compensează cu cel al copiilor născuți din părinții din mediul rural, care folosesc mai puțin contraceptive.

„Este vorba despre o altă mentalitate, acum există tendința la cuplurile din mediul urban de a avea un singur copil la momentul potrivit, atunci când consideră că au ce să-i ofere celui mic. Un viitor sigur, absolut tot ce îi trebuie, cum ar fi școlarizare, timpul necesar să se ocupe de el. Există tendința de a avea un copil la o vârstă înaintată, 30 sau chiar peste 30 de ani, atunci când familia respectivă are un loc de muncă stabil, un domiciliu stabil, un venit considerabil.

Toate acestea sunt motive pentru care la persoanele din mediul urban primul copil vine ceva mai târziu. Familia respectivă folosește metode contraceptive și așteaptă momentul potrivit, până când termină studiile, până își găsesc un loc de muncă stabil, după folosesc din nou metode contraceptive sau au în vedere un alt copil, dar după un număr considerabil de ani”, declară dr. Irina Cațighera, medic ginecolog la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Oamenii așteaptă momentul potrivit pentru a da naștere unui copil

Cel mai îngrijorător fapt pentru mamele minore este că ele realiează că au fost gravide, după ce au născut

Medicii trag un semnal de alarmă atunci când vine vorba despre naștere. Situația a degenerat, iar mamele se împart în două tabere. Prima este formată din mamele care preferă să nască la o vârstă înaintată, ceea ce crește riscul unui copil cu probleme și imposibilitatea de a mai face unul. Cealaltă tabără este formată din mamele minore, majoritatea din mediul rural, care nu au cunoștințele necesare pentru conceptul de viață de familie. Majoritatea copiilor din mediul rural nu se nasc într-un cuplu, ci dintr-o relație pasageră. Un alt lucru îngrijorător pentru medici este faptul că fetele care nasc la o vârstă fragedă află că au fost gravide abia după ce nasc.

„Este un lucru de mentalitate și de cum gândește fiecare mamă, în schimb, se compensează acest lucru cu mamele din mediul rural, care utilizează mai puțin contracepția în ultima vreme. Un semnal de alarmă este și pentru minorele din mediul rural, care nasc foarte tinere. La 14-15 ani apare primul copil, dintr-o sarcină neprevăzută. Este o tendință diferită la oraș față de sat”, declară dr. Irina Cațighera, medic ginecolog la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

 Medicii afirmă faptul că există o compensare între oamenii care așteaptă momentul potrivit și cuplurile din mediul rural, care folosesc mai rar metode contraceptive.