Prima pagină » Actualitate » O zi din viaţa europarlamentarului Cristian Terheș. Echipa BZI vă prezintă detalii, filmări şi imagini din ceea ce înseamnă activitatea Parlamentului European – VIDEO

O zi din viaţa europarlamentarului Cristian Terheș. Echipa BZI vă prezintă detalii, filmări şi imagini din ceea ce înseamnă activitatea Parlamentului European – VIDEO

07 nov. 2023, 14:26,
în Actualitate

Echipa BZI se află în aceste zile la Parlamentul European (PE) din Bruxelles, Belgia. În cele ce urmează veți vedea imagini, filmări și detalii despre ceea ce înseamnă activitatea acestui for impresionant.

Trimișii speciali ai Cotidianului BZI ne prezintă cum arată o zi din viața unui europarlamentar la PE.

„E început de program. Am venit de la o misiune de observare a alegerilor din R. Moldova. Aici este biroul meu de unde-mi desfăşor activitatea, un birou similar avem şi la Strasbourg. Acolo mergem în fiecare lună să votăm. Avem multe acte, documente ce trebuie duse. Vă fac un mic tur. Cel mai important lucru pe care-l am în birou este drapelul României. Sunt birourile asistenţilor mei lângă al meu. Avem cutia cu scrisori de la cetăţeni. Prima oprire o vom face pe acoperişul acestei clădiri, este un view foarte frumos şi puteţi vedea câteva locuri cheie din oraş. Avem camere de şedinţe unde vin grupuri de vizitatori”, a transmis europarlamentarul Cristian Terheș.

Parlamentul European, compus din 705 membri

Parlamentul European (PE) este o autoritate legislativă a Uniunii Europene (UE). Parlamentul, este ales prin vot direct o dată la cinci ani. Împreună cu Consiliul Uniunii Europene și cu Comisia Europeană, exercită puterea legislativă a UE. Parlamentul este compus din 705 de membri, care reprezintă al doilea cel mai mare electorat democratic în lume (375 milioane de votanți eligibili în 2009).

Începând cu anul 1979 este ales direct, o dată la 5 ani, prin alegeri generale, libere și secrete. Însă, prezența la vot pentru alegerile Uniunii Europene au scăzut la fiecare alegere consecutiv din acel an, și au fost sub 50% din 1999. Prezența la vot în 2009 a fost de 43% din totalul votanților europeni, variind de la 90% în Luxemburg și Belgia (unde este folosit votul obligatoriu) până la 20% în Slovacia; în 18 din 27 de state membre (în 2009) a fost de sub 50%.

Deși Parlamentul European are puterea legislativă pe care Consiliul și Comisia nu o posedă, acesta nu are controlul formal asupra inițiativei legislative, cum de altfel majoritatea parlamentelor naționale al membrilor Uniunii o au. Parlamentul este „prima instituție” a UE (menționată în tratate, având precedent ceremonial peste toate celelalte organe de autoritate la nivel european), și împarte în mod egal puterile legislative și cele bugetare cu Consiliul (cu excepția câtorva domenii în care se aplică procedurile legislative speciale). Are, de asemenea, controlul asupra bugetului UE. În cele din urmă, Comisia Europeană, organul executiv al UE, răspunde în fața Parlamentului. În special, Parlamentul alege președintele Comisiei, și aprobă (sau respinge) numirea întregii Comisii. Poate forța, ulterior, Comisia (consiliul de comisari europeni) să demisioneze prin adoptarea unei moțiuni de cenzură.

Ultimele alegeri la nivel european au fost alegerile din 2019. Parlamentul European are trei sedii oficiale – Bruxelles (Belgia), Luxemburg și Strasbourg (Franța).

Luxemburg este sediul birourilor administrative („Secretariatul General”). Reuniunile întregului Parlament („sesiunile plenare”) au loc la Strasbourg și la Bruxelles. Reuniunile comisiilor au loc la Bruxelles.

Comments are closed.

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
16 noiembrie 2024
16 noiembrie 2024