O vară irosită de autorități: Europa Centrală și de Est plătește prețul pentru insuccesul campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului
Revoltele politice și eliminarea restricțiilor au contribuit la furtuna perfectă. În timp ce Europa de Vest se bucură de rezultatele campaniilor de vaccinare, o imagine foarte diferită apare în Europa Centrală și de Est, deoarece un val de cazuri de infectare cu coronavirus și de decese amenință să copleșească sistemele de sănătate deja suprasolicitate.
O vară în care ritmul vaccinării a fost unul lent, relaxarea multor restricții și, în unele țări, tensionarea situației politice, au creat fondul ideal pentru varianta Delta care este extrem de infecțioasă. Spre deosebire de valurile anterioare, nu există dorință pentru restricții suplimentare, ceea ce îi determină pe unii experți să avertizeze că anumite țări se îndreaptă spre scene asemănătoare cu cele din Lombardia.
România și Letonia au luat măsuri drastice săptămâna anterioară pentru a elibera spațiul în spitale, fiind extrem de multe cazuri. De curând, România a stopat toate operațiile de urgență și internările în spitale care nu reprezentau urgențe, în timp ce Letonia a declarat o urgență medicală, și și-au concentrat toate resursele asupra pacienților cu COVID-19.
„Toată vara a fost irosită”, a spus Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca din România.
„Guvernul nu s-a pregătit pentru al patrulea val – au crezut că valul va fi unul minor.”
Ramunė Kalėdienė, decanul Facultății de Sănătate Publică de la Universitatea Lituaniană de Științe ale Sănătății, este de acord.
„Vara a fost perioada pierdută”, a spus ea.
„A fost o greșeală, pentru că a trebuit să fim foarte, foarte proactivi începând din primăvară și am fost cumva relaxați”.
Cifrele pictează un tablou clar. Media cazurilor și deceselor săptămânale de coronavirus în România și-a depășit vârfurile anterioare. Dincolo de graniță, Bulgaria are, de două săptămâni, cea mai mare rată a deceselor la un milion de locuitori din UE. În Letonia, cazurile săptămânale medii sunt mai mari decât oricând, iar decesele cresc. De asemenea, rata mortalității au stabilit noi maxime pentru anul acesta și nu prezintă semne de stabilizare, arată politico.eu.