O treime din pacienţii COVID au minţit că nu au simptome. Ce spun specialiştii despre acest fenomen

de: BZI.ro
12:20, 27 aug. 2020

O treime din pacienţii COVID au minţit că nu au simptome. Toate aceste lucruri bizare au ieşit la iveală în urma unui studiu efectuat de cercetătorii canadieni. Specialiştii spun că persoanele care nu au vrut să recunoască simptomele s-ar fi temut de presiunea socială.

Un studiu efectuat de cercetătorii canadieni a scos la iveală un fapt bizar. Se pare că o treime din persoanele infectate cu virusul COVID-19 mint atunci când vine vorba de simptome. Aceştia neagă că au avut simptome şi prefera să se ascundă.

Pacienţii COVID au minţit că nu au simptome

Cercetători canadieni au intervievat 451 de persoane infectate, cu vârste cuprinse între 20 şi 82 de ani. Rezultatele au arătat că 34% dintre persoanele care au avut boala au negat că ar fi avut simptome, iar 55% au recunoscut că au ascuns la un moment dat ca de fapt au avut simptome. Mai mult, un sfert dintre ei n-au spus adevărul cu privire la respectarea regulilor de igienă.

Specialiştii spun că persoanele care nu au vrut să recunoască simptomele s-ar fi temut de presiunea socială.

„Probabil că alegerea acelor oameni de a ascunde simptome ale unei boli despre care se ştia foarte puţin, dincolo de resorturi personale, a avut de-a face şi cu strategia ţărilor şi a guvernelor de a preîntâmpina răspândirea epidemiei, anume instaurarea acestor cordoane sanitare sau a izolării şi carantinei. Oamenii, când vine vorba de trimiterea lor într-un mediu de izolare, sunt foarte sceptici şi încă de la început ar prefera să rămână la ei acasă sau să fie îngrijiţi în aşa fel încât să nu se simtă închişi”, a explicat la Digi24 Gabriel Diaconu, medic psihiatru.

Oamenii se tem de reacţia societăţii

Gabriel Diaconu a mai explicat că acest fenomen are la baza teama oamenilor de a nu fi judecaţi. Aşadar, mulţi prefera să ascundă prin ce trec pentru a nu deveni marginalizaţi.

„Taifunul acesta planetar, care este şi mediatic, a făcut ca într-o bună măsură, un om, când începe să aibă simptome sugestive pentru un virus, dacă nu se simte imediat vădit ameninţat, prefera să tacă mai degrabă decât să vorbească cu cineva, mai ales când vede la TV sau citeşte în ziar că acei bolnavi vor fi trimişi în centre, vor fi ţinuţi un număr de zile sub observaţie. Nu cred că este doar ruşinea. Este şi o reacţie psihologică la această componentă mai mult sau mai puţin colectivă cu ceea ce presa numeşte inamicul nevăzut.

Tonul agresiv, rigid, punitiv nu face decât să arunce în penumbra acei oameni cu care vrem să discutăm”, a mai spus medicul psihiatru.

Pacienţii COVID au minţit că nu au simptome. Descoperire şoc legată de coronavirus

Un nou studiu scoate la iveală faptul că persoanele supraponderale au un risc mai ridicat la infecţia cu COVID-19 decât se credea până acum. Studiul a fost finanţat de către Banca Mondială.

Persoanele supraponderale au un risc mai mare de deces din cauza infectării cu COVID-19. Obezitatea creşte riscul cu aproximativ 50% şi ar putea face vaccinul împotriva virusului să fie mai puţin eficient.

Conform studiului, persoanele ce suferă de obezitate au un risc de decs mult mai mare decât se credea. Studiul măreşte presiunea asupra guvernelor pentru a se ocupa de problema obezităţii, inclusiv în Regatul Unit unde premierul Boris Johnson a început iniţiativa de a promova un sitl de viaţă sănătos.

Cercetarea a fost făcută la Universitatea din Carolina de Nord şi a descoperit că persoanele cu obezitate sunt expuse la riscuri mai mari în ce priveşte COVID-19 – riscul de a ajunge în spital este mai mare cu 113%, cel de a ajunge la terapie intensivă este cu 74% mai mare, iar riscul de deces cu 48% mai mare, scrie digi24.ro

„Obezitatea influenţează metabolismul celular care determină cum răspunde corpul la patogeni precum SARS-CoV-2. Indivizii cu obezitate sunt mai predispuşi la a avea afecţiuni care fac lupta corpului cu această boală mai grea, cum ar fi apneea, care creşte hipertensiunea pulmonară sau un indice corporal care face dificilă intubarea”, a Melinda Beck, co-autoare a cercetării.

„Ştim că un vaccin pentru Covid va avea un efect pozitiv al celor cu obezitate, dar suspectăm, pe baza informaţiilor obţinute din testele pentru vaccinurile SARS şi cele pentru gripă că va avea un efect mai scăzut în comparaţie cu ceilalţi”, a adăugat ea.