O tanara, medic rezident, rupe tacerea. Va fi la mii de kilometri departare de spitalele iesene, in scurt timp

de: Alina Acsinte
23:15, 24 apr. 2014

@ Totul este vazut prin ochii unui medic rezident, care deja a luat o hotarare @ In mai putin de sase luni va fi la mii de kilometri departare @ O tanara dezvaluie dedesubturile din spitalele iesene @ Cei care trec prin aceeasi situatie prefera sa inchida ochii si sa plece @ De pe bancile facultatii incep favoritismele @ Garda unui medic rezident pare un adevarat test de rezistenta pentru care nu primeste niciun leu

O tanara, medic rezident, dezvaluie detalii incredibile despre modul in care sunt pregatiti sa devina adevarati profesionisti si despre conditiile care trebuie sa le indeplineasca pentru a face fata intregului sistem. In urma cu doi ani, Ioana a facut prima garda intr-un spital din Iasi. De pe bancile facultatii s-a trezit in fata unei realitati care nu seamana deloc cu teoria din carti. Din acest motiv isi doreste ca la inceputul anului viitor sa plece peste granite. Si-a dorit sa se specializeze pe medicina interna dintr-un motiv intemeiat. Isi doreste sa lucreze ca medic pe vasele de croaziera, unde in afara de cazare si masa stie ca va avea un venit de peste 2.500 de euro si respect. Tanara, viitor medic, este doar un exemplu din viitorii medici de top care vor pleca peste granite din cauza intregului sistem medical.

Studentii medicinisti, triati in functie de recomandari

Ioana sustine ca de pe bancile facultatii, incepand cu anul III, grupele incep sa se imparta in functie de statutul social al parintilor studentilor, recomadari si afinitati. „Dupa primul an de facultate, orice student isi da seama de mersul lucrurilor. Nu vreau sa generalizez, dar sunt studenti care au doar avantajul de a fi copiii unor cadre universitare sau copii de medici si cam atat. Am intalnit si copii de medici care dovedesc ca pot profesa cu succes in viitor, dar sunt si personaje care nu au nicio treaba cu medicina. Am avut un coleg de banca care nu stia nici macar esentialul si in mod sigur va lucra alaturi de parinti. As indrazni sa spun ca acesti viitori medici sunt cei care vor provoca un genocid. Examenele sunt luate in serios de cei care invata, pierd nopti intregi facand traduceri si merg la mariri pentru a obtine o nota cat mai buna. La congrese au acces, de cele mai multe ori, copii de medici care primesc sponsorizari de la firmele cu care lucreaza parintii. Ca si medic rezident, prin contract, sunt obligata sa fac doua garzi pe luna, ceea ce inseamna 20 de ore. In realitate, se fac opt garzi pe luna, pentru care nu suntem platiti. Am facut garzi in mai multe spitale din Iasi. Nu poti sa spui nimic. Cu 1.000 de lei pe luna un medic rezident trebuie in mod obligatoriu sa-si mai caute un loc de munca. Ca sa fac un ban in plus eu am inceput sa fac meditatii„, a spus Ioana, medic rezident in anul II.

Purici in triajele spitalelor

In timpul unei grazi, Ioana isi aminteste ca a prins un control facut de reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica Iasi (DSP). Medicii rezidenti au fost luati la rost ca nu au papuci speciali pentru spital, care ajung si la 150 de lei. „Am fost interogati privind echipamentul, avand in vedere ca din vestiarele spitalelor dispar frecvent lucruri. Usile nu se inchid, iar camerele in care ne schimbam sunt cat cutiile de chibrituri. Am fost in situatii in care nu aveam intrumentarul de baza, lipseste aparatura si totul se ascunde foarte bine. La un spital, de exemplu, nu exista o camera a rezidentilor. Mi s-a intamplat sa ma intind pe trei scaune din biblioteca de la Urologie, pe targile de pe paliere, iar de cateva ori am stat in salon cu pacientii. Sunt spitale unde rezidentii pleaca vara cu purici din triaje, iar baile arata sub orice critica. Un sapun nu ar fi o investitie foarte mare. Comunicarea dintre clinici lasa de dorit. Medicii nu se inteleg intre ei, iar pacientul este plimbat cu ambulanta sau cu targa. Am avut un pacient de 80 de ani, venit in urgenta cu probleme de respiratie. In timp ce alergam dupa avizele necesare efectuarii unui CT, a intrat in stop cardio-respirator. Daca initial banuiam o afectiune cardiaca, rezultatele au aratat ca batranul era intr-un stadiu avansat de cancer pulmonar. La Terapie Intensiva din acel spital nu erau libere paturi care sa aiba oxigen. Ca si medic rezident nu stiam ce sa fac, iar acel om imi murea in brate. Dupa multe telefoane si insistente, pacientul a ajuns la ATI. Am vazut un medic care a pus diagnostic de tumora la ovar pentru a scoate bani de la familie”, a mai spus Ioana.

Medic pe vase de croaziera

Tanara, viitor medic, a ajuns la o limita in care isi doreste sa plece cat mai repede din tara. Dedesubturile sistemului medical au facut-o sa-si doreasca o cariera in strainatate. Nu invinovateste medicii si considera ca intreg sistemul ii obliga sa accepte unele lucruri sau sa inchida de multe ori ochii in fata sefilor. „In Spitalul de Pneumoftiziologie facem cheta pentru a cumpara o parte din medicamente pe care le administram pacientilor. Avand in vedere situatia medicilor rezidenti, exista doua solutii: sa bagi capul in pamant sau sa pleci. La inceputul anului viitor voi pleca din Romania si prin intermediul unei firme de recrutare voi ajunge pe un vas de croaziera, in calitate de medic. Din pacate, in acest mod vor proceda cei mai multi medici de elita din noua generatie”, a mai spus Ioana.