O tânără în vârstă de 22 de ani a fost salvată datorită unui tratament cu celule modificate genetic, efectuat la IRO Iași! Dr. Angela Dăscălescu: „Pacienta risca să nu supraviețuiască pe termen lung”
Iuliana P., o tânără în vârstă de 22 de ani, a fost salvată datorită unui tratament cu celule modificate genetic, efectuat la IRO Iași. Pacienta este prima persoană care a beneficiat de acest tratament la IRO Iași. Aceasta a fost externată marți, 22 octombrie 2024, după 14 zile de spitalizare, iar în câteva luni viața sa va putea reveni la normal.
O tânără de 22 de ani a primit o nouă șansă la viață după un tratament cu celule modificate genetic, efectuat la IRO Iași
Iuliana P., o pacientă în vârstă de 22 de ani, a fost diagnosticată cu leucemie acută limfoblastică în toamna anului 2022. Iuliana este primul pacient de la IRO Iași care a primit celule modificate genetic sub forma unei perfuzii. Tratamentul a fost necesar, deoarece pacienta s-a confruntat cu recădere după allotransplant de celule stem hematopoietice.
„Eu am făcut la Spitalul «Sf. Spiridon» niște analize amănunțite în octombrie 2022 și mi s-a pus diagnosticul de leucemie acută. Apoi m-am prezentat la IRO, bineînțeles că aveam o stare alterată, mi s-a făcut puncție medulară și s-a confirmat că am leucemie acută limfoblastică. Am făcut allotransplant de celule stem hematopoietice, dar boala a recăzut. Am venit la IRO Iași cu febră, simptome de viroză, iar după ce am făcut o puncție medulară, s-a depistat că boala a recăzut. Doamna doctor Dăscălescu mi-a prezentat în ce constă acest tratament cu celule modificate genetic și mi-a spus că este salvator pentru mine și că mă încadrez. Am fost bucuroasă să știu că există un astfel de tratament și că îmi poate salva viața. Dacă aș sta să adun, am stat mai mult de un an în spital, cu tot cu consolidare, inducție, de la recădere, am stat circa 3 luni. Am ieșit din spital pentru că am făcut CAR-T-urile, am fost internată o perioadă de 14 zile, iar acum, fiindcă am depășit perioada critică, mă externez”, a declarat Iulia P.
Dr. Angela Dăscălescu: „Viața pacientei revine la normal după acest tratament”
Dr. Angela Dăscălescu, coordonatorul Compartimentului de Transplant de Celule Stem Hematopoietice din cadrul IRO Iași, a explicat că în cazul pacienților cu leucemie acută limfoblastică recăzută după allotransplantul de celule stem hematopoietice doar procedura de terapie celulară CAR-T oferă șansa de supraviețuire pe termen lung. Terapia CAR-T (chimeric antigen receptor – T cell) este un tip nou de imunoterapie care folosește activarea sau învățarea propriului sistem imunitar al organismului să lupte țintit împotriva celulelor tumorale, fără să afecteze celulele sănătoase, așa cum se întâmplă în cazul tratamentelor clasice (chimioterapie, radioterapie).
„Acest tratament oferă șanse de vindecare într-un oarecare procent. Desigur, pentru fiecare pacient e o șansă importantă și cel mai important lucru de subliniat, că în situația ei și în situația altor pacienți cu leucemie acută limfoblastică recăzută după transplant este cam unica șansă de supraviețuire pe termen lung. Mai avem un pacient care va urma acest tratament. Va face acest tratament în următoarele 2-3 săptămâni. Sunt mai mulți pacienți care au această indicație. Dacă nu urma acest tratament, pacienta risca ca boala să evalueze negativ și să nu supraviețuiască pe termen lung. Tratamentul se administrează o singură dată. Viața pacientei revine la normal după acest tratament. Este, în general, un tratament bine tolerat și care nu presupune o spitalizare prelungită, iar în câteva luni de zile viața ei poate să revină la normal”, a declarat dr. Angela Dăscălescu, coordonatorul Compartimentului de Transplant de Celule Stem Hematopoietice din cadrul IRO Iași.
Din 2017, de când a fost acreditat Compartimentul de Transplant Medular de la IRO și până în prezent, echipa medicală a realizat 300 de transplanturi de celule stem hematopoietice. De asemenea, există o listă de așteptare de peste 60 de persoane pentru transplant de celule stem și primesc pacienți din toată țara, pentru că aceste proceduri se efectuează doar în câteva centre din țară. Ieșenii trebuie să știe că se pot înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și astfel pot ajuta la salvarea vieții pacienților oncologici.
Recent, o premieră medicală a avut loc la IRO Iași, acolo unde o tânără în vârstă de 22 de ani, cu leucemie acută limfoblastică, a fost salvată printr-un tratament cu celule modificate genetic.